Przepis na domowe wino śliwkowe
Przygotowanie:
Śliwki wydryluj. 3 kg owoców umieść w piekarniku i podgrzej do 160 °C, utrzymując tę temperaturę przez około 10 minut. Kiedy śliwki zaczną się karmelizować, wyjmij je z piekarnika i ostudź, po czym włóż je do pojemnika fermentacyjnego i dosyp do nich pozostałe śliwki. Dodaj Pektoenzym, regulator kwasowości, drożdże winiarskie, połowę porcji pożywki oraz syrop cukrowy (przygotowany z 2 L wody i 1 kg cukru). Całość pozostaw do fermentacji na 2 tygodnie. Następnie odciśnij owoce, a młode wino przenieś do balonu, sprawdzając stężenie cukru cukromierzem. Jeśli jest ono poniżej 5 °Blg, dodaj kolejną porcję syropu cukrowego (przygotowanego z 1 L wody i 0,8 kg cukru) oraz pozostałą część pożywki. Całość pozostaw na kolejny miesiąc. Jeśli fermentacja znacznie zwolni, a na dnie balonu powstanie pierwszy osad, możesz dokonać obciągu wina znad osadu. Jest to również dobry czas na korektę smaku (dosłodzenie lub dokwaszenie). Wino przenieś ponownie do balonu i pozostaw do zakończenia fermentacji.