Przepis na wołowe burgery z szynkowaru
Przygotowanie:
Wybierz równy kawałek wołowiny, aby dobrze wypełniał szynkowar, ewentualnie dotnij mięso. Przygotuj zalewę peklującą z wody, soli, saletry i cukru. Pamiętaj, że mięso musi być całe zanurzone w zalewie. Jeśli zalewy jest za mało, dolej wody i zwiększ proporcjonalnie ilość soli. Wołowinę nastrzyknij, by przyspieszyć proces peklowania. Pozostaw mięso w zalewie na 3 doby. Po tym czasie możesz dodatkowo zmiękczyć strukturę mięsa nakłuwaczem. Następnie mięso w kawałku owiń osłonką z przyprawami i umieść w szynkowarze.
Szynkowar zamknij i wstaw do garnka z wodą. Temperatura wody, w której parzymy mięso, powinna mieścić się w przedziale 80-85 ℃. Parzenie zakończ, kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 69-70 ℃.
Uwaga! Szynkowaru nie pozostawiaj do wystygnięcia. Po 20 minutach od wyjęcia z wody rozluźnij sprężynę, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Po kolejnych 10 minutach wyjmij mięso z szynkowaru i odklej osłonkę – przyprawy powinny pięknie przywierać do mięsa i na nim pozostać. Pokrój wołowinę na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie mięso umieść w bułce z resztą składników i sosem. Domowy burger z mięsem z szynkowaru gotowy.
Mięso możesz dodatkowo podpiec na patelni grillowej.
Przepis na własne, zdrowe bułki z dodatkiem buraków znajdziesz TUTAJ.