Słodycz brzoskwiń w połączeniu z lekką ostrością papryczki chilli i aromatycznym akcentem rumu to wyjątkowa kompozycja dla fanów niebanalnych smaków. Ten dżem doskonale sprawdzi się nie tylko na kromce świeżego pieczywa, ale także jako dodatek do serów, mięs czy wytrawnych przekąsek. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz zaskoczyć swoich gości, koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Brzoskwinie pokrój w kawałki i wrzuć do garnka z sokiem i skórką z cytryny oraz połową cukru.
- Podgrzewaj, aż owoce puszczą sok i zmiękną.
- Papryczkę chilli pokrój drobno i podsmaż na maśle przez 5 minut, dodaj do dżemu.
- Dodaj cukier z pektyną, gotuj 5 minut.
- Zdejmij z ognia i dodaj esencję rumową.
- Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.