pixel
Browin Przepiśnik - Pikantny dżem brzoskwiniowy z chili i nutą rumu

Pikantny dżem brzoskwiniowy z chili i nutą rumu

Przetwory

2025-10-02 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Słodycz brzoskwiń w połączeniu z lekką ostrością papryczki chilli i aromatycznym akcentem rumu to wyjątkowa kompozycja dla fanów niebanalnych smaków. Ten dżem doskonale sprawdzi się nie tylko na kromce świeżego pieczywa, ale także jako dodatek do serów, mięs czy wytrawnych przekąsek. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz zaskoczyć swoich gości, koniecznie wypróbuj ten przepis!

  1. Brzoskwinie pokrój w kawałki i wrzuć do garnka z sokiem i skórką z cytryny oraz połową cukru.
  2. Podgrzewaj, aż owoce puszczą sok i zmiękną.
  3. Papryczkę chilli pokrój drobno i podsmaż na maśle przez 5 minut, dodaj do dżemu.
  4. Dodaj cukier z pektyną, gotuj 5 minut.
  5. Zdejmij z ognia i dodaj esencję rumową.
  6. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

dżem brzoskwiniowy

przetwory domowe

dżem z chilli

dżem na zimę