Smakowite kanapki nadają śniadaniom wyjątkowego klimatu. Im bardziej kolorowe, tym bardziej zachwycają nasze zmysły. Oryginalne kanapki sprawiają, że możemy odnaleźć przyjemność w małych rzeczach. Jeśli zastanawiacie się jak dodać magii posiłkom, to mamy dla was propozycję. Czerwone bułki z dodatkiem buraka to idealna baza na kanapki, zachwycające swoim kolorem i smakiem. Ich przygotowanie jest zaskakujące proste, a efekt, jaki tworzą na talerzu, sprawią, że szybko z niego znikają. Puree z buraka nadaje im pięknego różowego koloru, który świetnie komponuje się z pastami i sałatami. Domowe bułeczki jak z piekarni to gwarancja świeżego pieczywa i satysfakcji z ich własnoręcznego przygotowania.
Przepis na buraczane bułeczki
Przygotowanie:
Drożdże zalej 50 ml wody i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły. Wcześniej ugotowane i ostudzone buraki obierz, zblenduj na gładką masę i pozostaw je na 10 minut, aby oddały nadmiar soku, który po tym czasie odlej. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, cukier, olej, drożdże oraz buraki. Dodaj na początek 300 ml wody, a jeśli przy wyrabianiu będzie taka potrzeba, dolej jeszcze nieco wody. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę, stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia swojej masy). Po tym czasie uformuj bułeczki i pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 80-100°C i umieść w nim bułeczki. Po włożeniu bułeczek do piekarnika podnieś temperaturę do 200°C na 20 minut. Polecamy pieczenie na kamieniu do pizzy. Gotowe bułki idealnie sprawdzą się do domowych burgerów.
Uwaga:
Przed włożeniem bułeczki można nagnieść np. tak, by przypominały poznańskie lub kajzerki. Bułeczki powinny delikatnie zarumienić się na wierzchu, chociaż będzie to słabo widoczne.
Pamiętajmy, że w kuchni poza dobrym przepisem warto też mieć poczucie humoru, wtedy okazać się może, że nawet bułki się do nas uśmiechają ;)