pixel
Browin Przepiśnik - Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Dania

2019-09-18 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Przepis na zupę ogórkową jest recepturą, która przechodzi z pokolenia na pokolenie. 

Odkryj jej smak!

Zupa ogórkowa

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora oraz ziemniaki drobno pokrój. Warzywa przenieś do gorącego rosołu i gotuj do miękkości. W tym czasie ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj je do ugotowanych warzyw - w czasie podgrzewania ugotowane warzywa po zakwaszeniu zupy ogórkami nie powinny się już bardziej rozgotować. 
Następnie uzupełnij wodą pojemność bulionu do 3 L. 

Całość dopraw pieprzem i solą do smaku i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie koniecznie spróbuj, jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt mało kwaśna dodaj trochę wody z ogórków. Całość zapraw w celu zagęszczenia. W tym celu w 150 ml śmietany do zup rozrób 1 stołową łyżkę mąki pszennej. 

Jeśli jednak okaże się, że zupa jest zbyt kwaśna dodaj do niej odrobinę więcej śmietany, cukru lub trochę marchewki. Jeśli i to nie pomoże i zupa nadal będzie zbyt kwaśna to w ostateczności możesz podać ją z ryżem.

Po zaprawieniu zagotuj przez chwilę całość, pod koniec gotowania dodaj suszony koper.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zupa ogórkowa

zupa z ogórków kiszonych

zupa jesienna

przepis na zupe ogórkowa

zostańwdomu