Przepis na zupę ogórkową jest recepturą, która przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Odkryj jej smak!
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora oraz ziemniaki drobno pokrój. Warzywa przenieś do gorącego rosołu i gotuj do miękkości. W tym czasie ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj je do ugotowanych warzyw - w czasie podgrzewania ugotowane warzywa po zakwaszeniu zupy ogórkami nie powinny się już bardziej rozgotować.
Następnie uzupełnij wodą pojemność bulionu do 3 L.
Całość dopraw pieprzem i solą do smaku i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie koniecznie spróbuj, jeśli zupa będzie dla Ciebie zbyt mało kwaśna dodaj trochę wody z ogórków. Całość zapraw w celu zagęszczenia. W tym celu w 150 ml śmietany do zup rozrób 1 stołową łyżkę mąki pszennej.
Jeśli jednak okaże się, że zupa jest zbyt kwaśna dodaj do niej odrobinę więcej śmietany, cukru lub trochę marchewki. Jeśli i to nie pomoże i zupa nadal będzie zbyt kwaśna to w ostateczności możesz podać ją z ryżem.
Po zaprawieniu zagotuj przez chwilę całość, pod koniec gotowania dodaj suszony koper.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!