Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję pierogów. Jedni przepadają za ruskimi, inni wybierają te tradycyjne z kapustą i mięsem. Na szczególną uwagę zasługuje także połączenie szpinaku i sera typu greckiego. Przygotowanie tego farszu jest niezwykle proste, a efekt zachwyci każde podniebienie. Poznajcie przepis na podstawę pierogów czyli idealne ciasto oraz naszą propozycję zielonego farszu ze szpinaku.
Domowe pierogi ze szpinakiem – krok po kroku
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Przygotowanie:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto na pierogi odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka.
Przepis na farsz szpinakowy do pierogów
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, następnie dodaj czosnek, pół domowej kostki warzywnej oraz pieprz. Całość podsmaż, aby cebulka zmiękła i nabrała rumianej barwy. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj szpinak. Smaż, do momentu, aż cała woda odparuje, a masa stanie się gęsta. Następnie dodaj do masy szpinakowej sera typu greckiego i dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz szpinakowy do pierogów odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
Jak długo gotować pierogi?
5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć pozostaw garnek na małym ogniu, a następnie wkładaj pierogi do garnka, najlepiej partiami, tak by pojedyncza gotowana porcja stanowiła jedną warstwę pierogów na dnie. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze na 2-3 minuty, a następnie serwuj z ulubionymi dodatkami.
Uwaga!
Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek