Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję pierogów. Jedni przepadają za ruskimi, inni wybierają te tradycyjne z kapustą i mięsem. Na szczególną uwagę zasługuje także połączenie szpinaku i fety. Przygotowanie tego farszu jest niezwykle proste, a efekt zachwyci każde podniebienie. Poznajcie przepis na podstawę pierogów czyli idealne ciasto oraz naszą propozycję zielonego farszu ze szpinaku.
Domowe pierogi ze szpinakiem – krok po kroku
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Przygotowanie:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto na pierogi odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka.
Przepis na farsz szpinakowy do pierogów
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, następnie dodaj czosnek, pół domowej kostki warzywnej oraz pieprz. Całość podsmaż, aby cebulka zmiękła i nabrała rumianej barwy. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj szpinak. Smaż, do momentu, aż cała woda odparuje, a masa stanie się gęsta. Następnie dodaj do masy szpinakowej ser feta i dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz szpinakowy do pierogów odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
Jak długo gotować pierogi?
5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć pozostaw garnek na małym ogniu, a następnie wkładaj pierogi do garnka, najlepiej partiami, tak by pojedyncza gotowana porcja stanowiła jedną warstwę pierogów na dnie. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze na 2-3 minuty, a następnie serwuj z ulubionymi dodatkami.
Uwaga!
Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.