Browin Blog - Jak korzystać z garnków i form rzymskich?

Jak korzystać z garnków i form rzymskich?

2020-05-21

Garnki rzymskie przeżywają obecnie swoją drugą młodość. Używane przez nasze babcie i prababcie, teraz znów wracają do naszych kuchni – razem z modą na wypiekany we własnym domu chleb i samodzielne przyrządzanie mięsa. Nie dziwi nas to ...bo domowe jest (przecież) lepsze. Dobiegły nas niestety słuchy, że nie wszyscy wiedzą jak postępować z garnkami rzymskimi, by potrawy w nich przygotowywane cieszyły nie tylko nasze podniebienie, ale i oko. Istnieje kilka ważnych reguł i zasad, których należy przestrzegać. Gwarantujemy, że dla każdego, kto będzie się do nich stosować, korzystanie z form rzymskich stanie się samą przyjemnością.

# JEDEN GARNEK RZYMSKI – JEDEN RODZAJ POTRAW 

Decydując się na garnek rzymski, najlepiej przeznaczyć go do przygotowywania jednego typu potraw. Jeśli w formie ma być wypiekane pieczywo – raczej nie powinno się go stosować do przygotowywania dań mięsnych. Oczywiście istnieje taka możliwość – o czym za chwilę opowiemy, jednak już na starcie przestrzegamy przed tym, bowiem garnki rzymskie uwielbiają chłonąć zapachy ostrych i bardzo aromatycznych przypraw oraz dodatków takich jak czosnek czy cebula. Chleb przygotowany po gulaszu może więc przeniknąć zapachami z garnka… Jeśli to nie jest problemem, nic nie stoi na przeszkodzie, by używać garnka rzymskiego do różnych dań. My zalecamy jednak posiadanie w swojej kuchni dwóch osobnych form. 

# CO ZROBIĆ Z GARNKIEM ZARAZ PO WYJĘCIU Z OPAKOWANIA?

To pytanie nasi Klienci zadają nam chyba najczęściej. Korzystanie z garnka jest możliwe po wcześniejszym namoczeniu. Zaraz po odpakowaniu formy rzymskiej należy namoczyć ją więc w wodzie na ok. 30 minut, a następnie delikatnie wytrzeć szmatką. Jeśli woda podczas tego procesu się przebarwi, trzeba ją wymienić na świeżą i ponownie namoczyć garnek. 

# CO ZROBIĆ Z GARNKIEM RZYMSKIM PRZED PIECZENIEM CHLEBA?

Ten proces zależy od rodzaju przygotowywanego chleba. Chleby mocno uwodnione (ok. 400 ml wody na 500 g mąki) nie wymagają wcześniejszego namoczenia garnka. Przygotowując jednak chleby mniej uwodnione, zalecamy wcześniejsze namoczenie garnka. Proces ten skutkował będzie powstaniem atmosfery z parą wodną, która korzystnie wpłynie na wyrastanie i strukturę pieczywa. Jeśli chleb będzie pieczony pod przykryciem, warto pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę i delikatnie przypiec wierzch chleba tak, by powstała chrupiąca skórka. Niezwykle ważne jest również porządne nasmarowanie garnka masłem i obsypanie go bułką tartą, otrębami lub mąką. Dzięki temu zapobiegnie się przywieraniu chleba i łatwej będzie go wyjąć z formy. Uwaga! Garnek namoczony w wodzie należy wytrzeć z wody, a dopiero potem nasmarować tłuszczem i obsypać! 

# CO ZROBIĆ Z GARNKIEM RZYMSKIM PO UPIECZENIU CHLEBA?

Po każdym użyciu garnek należy namoczyć, a kiedy „odmięknie" – wytrzeć gąbką lub szmatką. Uwaga! Czyszcząc garnki rzymskie nie należy używać żadnych detergentów, gdyż wnikają one w glinkę! 

# JAK PRZYGOTOWAĆ GARNEK PRZED PIECZENIEM MIĘSA? 

Dokładnie tak samo, jak przed przygotowaniem chleba. Po namoczeniu można go nasmarować tłuszczem i obsypać mąką lub otrębami. Jeśli jednak chce się przygotować danie beztłuszczowe, po namoczeniu garnka w wodzie (ok. 30 minut) należy włożyć do niego mięso i zamknąć pokrywę garnka. Powstała wewnątrz para wodna wpłynie pozytywnie na jakość i soczystość przygotowywanej potrawy. Uwaga! Jeśli mięso wymaga dłuższego pieczenia, należy kontrolować ilość wody w garnku i w razie potrzeby podlać mięso jej dodatkową porcją. 

# CO ZROBIĆ Z GARNKIEM PO PIECZENIU MIĘSA? 

Po pieczeniu mięsa, podobnie jak po upieczeniu chleba, należy garnek namoczyć, a następnie wyczyścić gąbką lub szmatką bez użycia detergentów i płynów! 

# CO ZROBIĆ, JEŚLI ZAISTNIEJE KONIECZNOŚĆ UPIECZENIA CHLEBA I MIĘSA W TYM SAMYM GARNKU RZYMSKIM? 

Tak jak wspominaliśmy – nie zalecamy tego typu zabiegu. Warzywa i mięso, które pozostawiają trwały, intensywny aromat spowodują, że garnek przejdzie tymi zapachami. Nie polecamy pieczenia chleba po wcześniejszym przygotowaniu w tej samej formie brokułów, kalafiora lub ryb! Jeśli jednak decyzja o przygotowaniu mięsa zapadła, lepiej przygotować w nim mięsa zwyczajne, bez sosów i warzyw. Na garnek rzymski nie wpływają mocno marchewki czy ziemniaki – po tych potrawach chleb również wyjdzie smakowity. Należy jednak pamiętać, aby po przygotowaniu warzyw czy mięs garnek namoczyć i umyć „bez chemii”, nawet kilkukrotnie – do tzw. skutku, aż zapach wcześniej przygotowywanej potrawy będzie niemal niewyczuwalny!

...bo domowe jest lepsze!