Ze względu na swój wyjątkowy skład, Krupnik cieszył się powodzeniem nie tylko jako zacny trunek - stosowano go także jako doskonałe lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Był nierozłącznym elementem najznakomitszych uczt i przyjęć, dodatkowo rozgrzewającym atmosferę przy suto zastawionych stołach. Dziś ciepły krupnik idealnie sprawdzi się szczególnie po jesiennych porządkach w ogrodzie lub po zimowym spacerze. Z myślą o takich okazjach przygotowaliśmy dla Was przewodnik, dzięki któremu szybko przygotujecie własny krupnik - smaczny, aromatyczny, a przede wszystkim wzmacniający oraz krzepiący ducha w dżdżyste i zimne dni!
Naszych zaprawek nie trzeba przedstawiać. Wśród wielu owocowych i ziołowych smaków na szczególną uwagę zasługuje esencja o smaku Krupnik Biesiadny. Mała buteleczka 40 ml wystarcza na przygotowanie aż 4 L trunku. Głęboki smak z tradycyjnym staropolskim charakterem zachwyci zarówno koneserów, jak i osoby początkujące w dziedzinie wytwarzania własnych nalewek, koktajli i drinków. Do stworzenia tej niepowtarzalnej esencji zainspirowały nas przede wszystkim spirytusowe polskie oraz litewskie trunki z przełomu XVII i XVIII wieku, wzbogacone o smak i aromat mieszanek ziół, wyselekcjonowanych przypraw oraz miodu. Przygotowanie własnego trunku przy pomocy esencji jest banalnie proste - wystarczy wlać zawartość buteleczki do 4 L alkoholu, dodać od 1 do 1,2 kg miodu - i całość pozostawić na 24 godziny. Proponujemy wzbogacić nieco ten przepis i przygotować jeszcze bardziej niepowtarzalny trunek, dostosowany do Waszych preferencji smakowych.
Smak trunku a rodzaj dodanego miodu
Krupnik Biesiadny może smakować na wiele sposobów. Sekret tkwi w szczegółach, a właściwie w miodzie, którego smak ma duży wpływ na produkt finalny. Miody delikatne i neutralne w smaku sprawią, że cały krupnik będzie lżejszy i słodszy. Do miodów tych zaliczymy miód akacjowy, lipowy, nawłociowy i wielokwiatowy. Wybierając miód gryczany lub spadziowy, nadacie gotowemu trunkowi charakteru z nieco większą goryczką i wyrazistszym smakiem.
Doprawiajcie do smaku!
Ile osób tyle gustów - przygotowując więc swój domowy Krupnik Biesiadny, postawcie na swoje ulubione smaki. Nie zdradzimy wszystkich sekretnych składników naszej esencji, ale dodając do niej goździki, anyż, kardamon, cynamon lub imbir, będziecie w stanie jeszcze bardziej wpłynąć na ostateczny smak likieru. Im bardziej wyrazisty smak i aromat lubicie, tym więcej dodatkowych ziaren przypraw dodajcie do butelki z trunkiem! Najpierw jednak wypróbujcie naszą esencję solo - być może intensywność ustalona przez naszych biotechnologów będzie dla Was strzałem w dziesiątkę! Charakteru Krupnikowi nada również dodatek soku lub skórki z cytryny.
Na ciepło czy na zimno?
Jak już wspomnieliśmy, Krupnik można spożywać na dwa sposoby. W sezonie jesienno-zimowym, przy świątecznym stole lub spędzając czas przy kominku, warto wypróbować wersję "na gorąco". Ciepły krupnik przyjemnie rozgrzeje i sprawi, że nawet największe chłody panujące za oknem nie będą Wam straszne! Podczas letnich biesiad rozsmakujcie się zaś w trunku schłodzonym. Jesteśmy pewni, że obie wersje przypadną Wam do gustu!
Szukasz inspiracji? Sprawdź nasz przepis na rozgrzewający Krupnik Biesiadny w naszym Przepiśniku!
...bo domowe jest lepsze!