Browin Blog - Krupnik Biesiadny w zimowej - rozgrzewającej wersji

Krupnik Biesiadny w zimowej - rozgrzewającej wersji

2022-12-13

Historia krupniku - słodkiej nalewki o miodowo-korzennym smaku, sięga XVII wieku. Zgodnie ze staropolską recepturą, ta domowa polska wódka składa się z miodu pszczelego, korzennych przypraw oraz aromatycznych ziołowych składników. To właśnie duża zawartość cukru czyni z niej likier nadający się do serwowania zarówno na gorąco, jak i na zimno! Kiedyś goszczący w domach szlachty i zamożnych chłopów, dziś może zagościć również u Was (oczywiście jeśli macie już ukończone 18 lat)!

Ze względu na swój wyjątkowy skład, Krupnik cieszył się powodzeniem nie tylko jako zacny trunek - stosowano go także jako doskonałe lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Był nierozłącznym elementem najznakomitszych uczt i przyjęć, dodatkowo rozgrzewającym atmosferę przy suto zastawionych stołach. Dziś ciepły krupnik idealnie sprawdzi się szczególnie po jesiennych porządkach w ogrodzie lub po zimowym spacerze. Z myślą o takich okazjach przygotowaliśmy dla Was przewodnik, dzięki któremu szybko przygotujecie własny krupnik - smaczny, aromatyczny, a przede wszystkim wzmacniający oraz krzepiący ducha w dżdżyste i zimne dni!


Naszych zaprawek nie trzeba przedstawiać. Wśród wielu owocowych i ziołowych smaków na szczególną uwagę zasługuje esencja o smaku Krupnik Biesiadny. Mała buteleczka 40 ml wystarcza na przygotowanie aż 4 L trunku. Głęboki smak z tradycyjnym staropolskim charakterem zachwyci zarówno koneserów, jak i osoby początkujące w dziedzinie wytwarzania własnych nalewek, koktajli i drinków. Do stworzenia tej niepowtarzalnej esencji zainspirowały nas przede wszystkim spirytusowe polskie oraz litewskie trunki z przełomu XVII i XVIII wieku, wzbogacone o smak i aromat mieszanek ziół, wyselekcjonowanych przypraw oraz miodu. Przygotowanie własnego trunku przy pomocy esencji jest banalnie proste - wystarczy wlać zawartość buteleczki do 4 L alkoholu, dodać od 1 do 1,2 kg miodu - i całość pozostawić na 24 godziny. Proponujemy wzbogacić nieco ten przepis i przygotować jeszcze bardziej niepowtarzalny trunek, dostosowany do Waszych preferencji smakowych.


Smak trunku a rodzaj dodanego miodu

Krupnik Biesiadny może smakować na wiele sposobów. Sekret tkwi w szczegółach, a właściwie w miodzie, którego smak ma duży wpływ na produkt finalny. Miody delikatne i neutralne w smaku sprawią, że cały krupnik będzie lżejszy i słodszy. Do miodów tych zaliczymy miód akacjowy, lipowy, nawłociowy i wielokwiatowy. Wybierając miód gryczany lub spadziowy, nadacie gotowemu trunkowi charakteru z nieco większą goryczką i wyrazistszym smakiem.


Doprawiajcie do smaku!

Ile osób tyle gustów - przygotowując więc swój domowy Krupnik Biesiadny, postawcie na swoje ulubione smaki. Nie zdradzimy wszystkich sekretnych składników naszej esencji, ale dodając do niej goździki, anyż, kardamon, cynamon lub imbir, będziecie w stanie jeszcze bardziej wpłynąć na ostateczny smak likieru. Im bardziej wyrazisty smak i aromat lubicie, tym więcej dodatkowych ziaren przypraw dodajcie do butelki z trunkiem! Najpierw jednak wypróbujcie naszą esencję solo - być może intensywność ustalona przez naszych biotechnologów będzie dla Was strzałem w dziesiątkę! Charakteru Krupnikowi nada również dodatek soku lub skórki z cytryny.


Na ciepło czy na zimno?

Jak już wspomnieliśmy, Krupnik można spożywać na dwa sposoby. W sezonie jesienno-zimowym, przy świątecznym stole lub spędzając czas przy kominku, warto wypróbować wersję "na gorąco". Ciepły krupnik przyjemnie rozgrzeje i sprawi, że nawet największe chłody panujące za oknem nie będą Wam straszne! Podczas letnich biesiad rozsmakujcie się zaś w trunku schłodzonym. Jesteśmy pewni, że obie wersje przypadną Wam do gustu!


Szukasz inspiracji? Sprawdź nasz przepis na rozgrzewający Krupnik Biesiadny w naszym Przepiśniku!

...bo domowe jest lepsze!