Sezon jesienno-zimowy daje Ci w kość? Marzysz o wieczorze spędzonym przy kominku w towarzystwie mocno rozgrzewającego trunku? Mamy dla Ciebie przepis na "podkręcony" Krupnik Biesiadny! Ten rozgrzewający likier na bazie miodu, aromatycznych przypraw i ziół zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że żadna minusowa temperatura za oknem nie będzie Ci straszna! Dozuj miód i przyprawy, tak jak lubisz — pomysłów na wykonanie domowego Krupnika Biesiadnego jest wiele, a o wszystkich piszemy w naszym artykule - "Krupnik Biesiadny w zimowej — rozgrzewającej wersji"!
Przepis na rozgrzewający Krupnik Biesiadny
Przygotowanie:
Do naczynia wlej 1 L alkoholu oraz 1/4 zawartości buteleczki esencji. Dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej trunek do butelki, a następnie uzupełnij ją cynamonem, anyżem, goździkami, kardamonem oraz startym świeżym imbirem, oraz skórką z cytryny. Butelkę zakręć, dobrze wstrząśnij, aby przyprawy wymieszały się z likierem i pozostaw na minimum 24 h. Krupnik Biesiadny podawaj podgrzany — najlepiej w glinianych kubkach. Smak grzańca możesz podkreślić dodatkową nutą wanilii. Rozgrzewaj się na zdrowie!