pixel
Browin Przepiśnik - Boczek wędzony w stylu pastrami

Boczek wędzony w stylu pastrami

Mięso i wędliny

2025-12-12 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Boczek wędzony w stylu pastrami to ten rodzaj kuchennego odkrycia, który potrafi całkowicie odmienić spojrzenie na domowe wędzenie. Aromaty korzennych przypraw przenikają mięso na długo przed tym, zanim trafi ono do dymu, tworząc głęboki i złożony smak. Efekt potrafi zaskoczyć nawet tych, którzy wędzą od lat. Dawniej wiele z tych przypraw dodawano nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również po to, aby w naturalny sposób przedłużyć trwałość mięsa.

Przepis na boczek wędzony w stylu pastrami

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z cynamonem, anyżem, jałowcem, gorczycą, kolendrą, gałką muszkatołową i liśćmi laurowymi. Gotuj około piętnastu minut, po czym całkowicie wystudź.
  2. Boczek umieść w naczyniu i zalej schłodzoną zalewą z dodatkiem peklosoli. Odstaw na minimum siedem dni do lodówki.
  3. Po peklowaniu utrzyj w moździerzu kolendrę, gorczycę i czarny pieprz.
  4. Wymieszaj suche przyprawy: słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek granulowany i suszoną cebulę. Połącz z przyprawami z moździerza.
  5. Boczek osusz ręcznikiem papierowym i dokładnie obtocz w mieszance.
  6. Nabij na haki wędzarnicze i odstaw na dwadzieścia cztery godziny do osuszenia.
  7. Przełóż do wędzarni. Temperatura wędzenia powinna wynosić 55-65°C. Wędź mięso do uzyskania odpowiedniej barwy - powinno to zająć w przybliżeniu od 3 do 4 godzin. Do wędzenia polecamy użyć dedykowane zrębki do wieprzowiny.
  8. Podczas podpiekania, temperatura w wędzarni powinna wynosić 80°C. Mięso należy piec do momentu, w którym temperatura w najgrubszym kawałku mięsa osiągnie 70°C.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

boczek wędzony

boczek pastrami

domowe wędzenie

wędliny domowe