Browin Przepiśnik - Domowe kabanosy wieprzowe

Domowe kabanosy wieprzowe

Mięso i wędliny

2023-05-02 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Pyszna przekąska — pozwalająca zaspokoić głód, ale także będąca królową stołów na rodzinnych i przyjacielskich spotkaniach — szczególnie tych w plenerze. Kabanos — bo o nim tu mowa to pyszna kiełbaska, którą możesz przygotować we własnej przydomowej wędzarni! Postaw na jakość — wysokiej jakości mięso, aromatyczne, ulubione przyprawy oraz prawdziwy wędzarniczy dym! Przygotowanie tej przekąski jest banalnie proste i szybkie, a efekt zaskoczy każde podniebienie!

Jak zrobić domowe kabanosy wieprzowe — prosty przepis

Przygotowanie:

Tłuste mięso zmiel na drobnych oczkach o grubości 2 mm. Resztę mięsa zmiel na oczkach o wielkości 8 lub 10 mm. Do zmielonego mięsa dodaj wodę, saletrę oraz przyprawy (zamiast wymienionych skorzystać możesz zgotowej mieszanki ziół i przypraw do kabanosów). 

Dokładnie wyrób całość, aż do momentu uzyskania jednolitego, dobrze sklejonego farszu. Tak przygotowane mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki.

Następnego dnia - 3 godziny przed nadziewaniem farszem przygotuj jelita baranie, namaczając je w letniej wodzie o temperaturze do 30°C. Kiedy jelita będą już dobrze namoczone, napełnij je mięsem i pozostaw na kilka godzin do obsuszenia.

Kabanosy wędź w temperaturze 45-55°C przez ok. 3 godziny, a następnie podnieś temperaturę w wędzarni do ok. 80°C (najlepiej już bez udziału dymu wędzarniczego) na ok. 30 minut.

Inną możliwością jest również wyjęcie kabanosów z wędzarni i podpieczenie ich w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 90°C.

Uwaga! Przed zakończeniem obróbki przełamując kabanosa, sprawdź, czy nie jest on w środku nadal surowy. Jeśli potrawa spełnia Twoje oczekiwania, pozostaw wszystkie kabanoski do ostygnięcia i ciesz się ich smakiem.

Domowe kabanosy wieprzowe

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

mięsna przekąska

kiełabsy wędzone

kabanosy wędzone

wędliniarstwo

jak zrobić kabanosy