Masz szynkowar i zastanawiasz się jakie mięsa możesz w nim przygotować? Robiłeś w szynkowarze już szynkę, schab, karkówkę i chcesz spróbować czegoś innego? Przychodzimy z pomocą. Ten przepis to połączenie drobiu z niebanalnym dodatkiem, jakim są pistacje. Wypróbuj go koniecznie. Mięso z indyka to zdrowy i pyszny surowiec na domowe wędliny. Z racji na chude mięso, indyk sprawdzi się również dla osób dbających o dietę.
Do dzieła!
Przepis na udziec z indyka
Przygotowanie:
Pistacje wyłuskaj, część podziel na większe kawałki, część zmłotkuj w moździerzu. Udziec z indyka oddziel od skóry i kości. Usuń błony między mięśniami. Wytrybowane mięso podziel na dwie części, jedną zmiel za pomocą szarpaka, drugą na najdrobniejszych oczkach 2-3 mm.
Skórę pozostaw, będzie Ci potrzebna.
Do tak przygotowanego farszu dodaj pistacje i pozostałe składniki: sól oraz Mieszankę ziół i przypraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na dobę.
Po tym czasie pozostawioną skórę z udźca podziel na pół. Jedną część umieść na spodzie woreczka do szynkowaru, wyłóż farsz i przykryj go drugą częścią skóry. Dzięki temu wędlina będzie soczysta. Woreczek zakręć, zamknij szynkowar i wstaw go do garnka z wodą w celu parzenia.
Koniecznie użyj termometru, umieszczając go w otworze szynkowaru w celu kontroli temperatury wewnątrz mięsa.
Temperatura wody w trakcie parzenia powinna wynosić 80°C. Parzenie zakończ w chwili osiągnięcia wewnątrz wsadu temperatury 72°C.
Po zakończeniu parzenia potrawkę pozostaw do wystygnięcia, po czym wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień udziec z indyka z pistacjami jest gotowy do spożycia.