Browin Przepiśnik - Cydr różany

Cydr różany

Trunki i napoje

2019-01-09 Drukuj
Udostępnij
śr. 3 | ilość ocen: 1
ulubione

Cydr wrócił do łask i od kilku lat coraz częściej można go zasmakować również w Polsce. Wbrew utartemu przekonaniu cydr nie musi powstawać tylko z jabłek. Na dowód — przedstawiamy przepis na cydr różany, który z łatwością wykonasz samemu w zaciszu domowym. Chętnych zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem. 

Przepis na cydr różany

Przygotowanie:

Kwiaty zalej 2 litrami gorącej wody, w celu jak najlepszej ekstrakcji. Po 24 godzinach powstały napar (tylko płyn) wlej do minimum 10-litrowego balonu, a następnie sporządź syrop cukrowy. 0,8 kg cukru i 3 L wody zagotuj, zbierając powstałą na wierzchu pianę, a następnie ostudź i wlej go do balonu z naparem. Całość uzupełnij pozostałą ilością wody. Do tak przygotowanej mieszaniny dodaj drożdże Sweet, pożywkę oraz 0,75 opakowania regulatora kwasowości. Balon zamknij za pomocą korka oraz rurki  fermentacyjnej z wodą i całość odstaw do fermentacji na około 14 dni. Po tym czasie jeszcze fermentujący nastaw zlej znad osadu* (możesz go również przefiltrować przez gazę złożoną na pół lub worek filtracyjny). W kolejnym kroku przygotuj odpowiednie butelki o pojemności 0,5 L, np. do piwa, z dobranymi kapslami lub zakręcane, typu PET – wszystkie one muszą być jednak odporne na ciśnienie, ponieważ będzie się w  nich gromadził gaz (CO2).

Napój rozlej do butelek**, dodając na każdy litr dwie łyżeczki cukru (ok. 8 g). Butelki dobrze zakręć i pozostaw w celu nagazowania na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstaw je do chłodnego pomieszczenia (o temperaturze poniżej 13°C) lub do lodówki. Tak przygotowane Ciderini polecamy wypić w ciągu 10-15 dni – wtedy smakuje najlepiej, zwłaszcza odpowiednio schłodzone.

* Przy obciągu znad osadu można skorygować smak napoju, dokwaszając go lub ewentualnie dosładzając, jeśli nastąpiło całkowite odfermentowanie.

** Przed rozlaniem do butelek sprawdź – za pomocą cukromierza –zawartość cukru w fermentującym nastawie. Jeśli wynosi poniżej 3 Blg, dosłodź wg przepisu. Przy wartości 
powyżej 4 Blg, zmniejsz ilość cukru do 7 g, powyżej 5 Blg – do 6 g, a przy wyższych wartościach Blg ilość cukru zmniejsz analogicznie.
Jeśli Ciderini jest za mało słodkie, zamiast zwiększać ilość cukru fermentowalnego (co mogłoby spowodować zbyt duże nagromadzenie się CO2 i uszkodzenie butelek), możesz napój 
dosłodzić już w butelkach, stosując Ksylitol – słodzik nie pozostawiający negatywnego posmaku.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

cydr

domowy cydr

cydr różany

zestaw do cydru