Cydr wytrawny to orzeźwiający i pobudzający napój, idealny na chłodniejsze jesienne wieczory. Jego wyrazisty, jabłkowy smak doskonale komponuje się z aromatami tej pory roku.
Przepis na cydr wytrawny
Przygotowanie
Zrobienie jabłecznika nie przedstawia większych trudności. Umyte jabłka (wraz ze skórkami) rozdrobnić tak, by uzyskać cząstki o średnicy około 1 cm. Uzyskaną masę zalać niewielką ilością wrzątku (ok 1-1,5 litra na 10 kg owoców) i po wystudzeniu dodać Pektoenzym. Całość pozostawić na dobę pod przykryciem, w temperaturze pokojowej. W tym czasie masę można kilkakrotnie zamieszać. Po upływie doby wycisnąć sok, przelać do pojemnika fermentacyjnego, dodać pożywkę i drożdże Ciderini Dry (do wyrobu cydrów wytrawnych). Fermentację prowadzić w temperaturze 20-25⁰C. Po ustaniu burzliwej fermentacji młody cydr zlać znad osadu i poddać dofermentowaniu w temperaturze około 15⁰C. Dzięki tak niskiej temperaturze cydr zachowa w swej masie aromat i spore ilości dwutlenku węgla.