pixel
Browin Przepiśnik - Szarlotka drwala

Szarlotka drwala

Desery

2025-10-13 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Nie ma nic prostszego niż szarlotka sypana! Kilka składników, kilka warstw jabłek i suchych składników, a w piekarniku powstaje złociste, aromatyczne ciasto, które zachwyca smakiem i zapachem przypraw. Idealne na popołudniową kawę lub rodzinne spotkanie.

Przepis na szarlotkę drwala

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę pszenną, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Zetrzyj jabłka, dodaj przyprawy i esencję o smaku Bourbona, wymieszaj.
  3. W formie do pieczenia układaj warstwy: sucha mieszanka, połowa jabłek, sucha mieszana, druga połowa jabłek, reszta suchych składników.
  4. Na wierzch ścieramy masło.
  5. Piecz w 180°C przez ok. 50 minut.
  6. Przestudź, opcjonalnie posyp cukrem pudrem lub podawaj z lodami.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

szarlotka sypana

ciasto z jabłkami

jabłecznik