Schab po bieszczadzku to danie inspirowane prostotą i aromatami górskiej kuchni. Delikatne mięso schabu, nadziewane suszonymi śliwkami i doprawione rozmarynem oraz czosnkiem niedźwiedzim, nabiera głębokiego, wyrazistego smaku. Przygotowanie w szynkowarze sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i zachowuje świeżość przez kilka dni. Idealne jako domowa wędlina na kanapki lub główne danie obiadowe.
Przepis na schab po bieszczadzku
Przygotowanie:
- Natnij mięso wzdłuż, tak aby powstała kieszonka (ale nie przecinaj całkowicie).
- Posiekaj suszone śliwki i wymieszaj je z miękkim masłem, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim; dopraw solą i pieprzem.
- Włóż farsz do środka mięsa.
- Umieść woreczek foliowy w szynkowarze, a następnie włóż do niego przygotowany schab.
- Zamknij szynkowar i zamontuj termometr. Całość należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80℃, do osiągnięcia temperatury 63℃ wewnątrz schabu.
- Wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej noc).
- Pokrój w cienkie plastry i podawaj jako domową wędlinę na zimno lub na ciepło.