pixel
Browin Przepiśnik - Schab po bieszczadzku

Schab po bieszczadzku

Mięso i wędliny

2025-10-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Schab po bieszczadzku to danie inspirowane prostotą i aromatami górskiej kuchni. Delikatne mięso schabu, nadziewane suszonymi śliwkami i doprawione rozmarynem oraz czosnkiem niedźwiedzim, nabiera głębokiego, wyrazistego smaku. Przygotowanie w szynkowarze sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i zachowuje świeżość przez kilka dni. Idealne jako domowa wędlina na kanapki lub główne danie obiadowe.

Przepis na schab po bieszczadzku

Przygotowanie:

  1. Natnij mięso wzdłuż, tak aby powstała kieszonka (ale nie przecinaj całkowicie).
  2. Posiekaj suszone śliwki i wymieszaj je z miękkim masłem, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim; dopraw solą i pieprzem.
  3. Włóż farsz do środka mięsa.
  4. Umieść woreczek foliowy w szynkowarze, a następnie włóż do niego przygotowany schab.
  5. Zamknij szynkowar i zamontuj termometr. Całość należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80℃, do osiągnięcia temperatury 63℃ wewnątrz schabu.
  6. Wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej noc).
  7. Pokrój w cienkie plastry i podawaj jako domową wędlinę na zimno lub na ciepło.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#akademia-domowego-smaku #schab #schabpobieszczadzku #domowawędlina #szynkowar