Browin Przepiśnik - Domowy żur w chlebie na zakwasie

Domowy żur w chlebie na zakwasie

Dania

2022-03-28 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Chcesz stworzyć swój własny domowy żur w chlebie, ale nie za bardzo wiesz, jak to zrobić? Specjalnie stworzona mieszanka starterowa sprawi, że przygotowanie domowego zakwasu zarówno na żur, jak i chleb stanie się naprawdę łatwe. Dzięki niemu uzyskasz charakterystyczny, odpowiednio kwaśny smak, którym zachwycisz wszystkich bliskich! Jeden produkt - dwie możliwości, dlatego nie czekaj i zaproś go do własnej kuchni!

Przepis na 2,5 L żurku

Przygotowanie:

Do słoika wsyp 2 g startera do zakwasu i nalej 0,5 L letniej wody. Po upływie 15 minut dosyp 40 g (5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej i wymieszaj. Słoik przykryj nakrętką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 dni, codziennie mieszając. Uwaga! Nie zamykaj szczelnie słoika, ponieważ zachodzące w nim procesy fermentacyjne powodują powstawanie gazów. Po 6 dniach ugotuj bulion warzywny lub warzywno-mięsny z ulubionymi przyprawami. Dodaj zakwas do 2 L bulionu, przypraw do smaku solą, majerankiem, pieprzem, czosnkiem. Najlepiej smakuje z podsmażoną kiełbasą i gotowanym jajem, podany w świeżo upieczonym chlebie na zakwasie.

Przepis na chleb żytni

Do słoika wsyp 6 g startera do zakwasu i nalej 50 ml wody. Po upływie 15 min dosyp 50 g (6,5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej i wymieszaj. Słoik przykryj nakrętką i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Po upływie tego czasu dolej 50 ml wody i 50 g (6,5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej. Wymieszaj i pozostaw na kolejną dobę. Po upływie tego czasu pobierz do naczynia 100 g zakwasu i wymieszaj ze 100 ml wody, 200 g mąki żytniej i 8 g soli. Ciasto po wyrobieniu pozostaw na ok. 12 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie uformuj bochenek lub przełóż ciasto do formy. Chleb piecz przez ok. 30 min w temperaturze 220°C. Do pozostałego zakwasu dodaj 50 g (6,5 łyżek) mąki żytniej pełnoziarnistej i 50 ml wody. Wymieszaj i pozostaw do następnego wypieku, najlepiej na 1-2 dni. Jeśli nie chcesz piec chleba od razu, możesz umieścić zakwas w lodówce na nie dłużej niż tydzień, a następnie doprowadzić go do temperatury pokojowej i powtórzyć proces dokarmiania. Mieszanka drobnoustrojów znajdujących się w zakwasie wytwarza najlepsze aromaty do maksymalnie 3 powtórzeń.


...bo domowe jest lepsze!

żur

domowy żur

żur na zakwasie

żur w chlebie

chleb na zakwasie

przepis