Browin Przepiśnik - Drożdżowy kulebiak z kapustą i pieczarkami

Drożdżowy kulebiak z kapustą i pieczarkami

Wypieki

2020-07-17 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 6
ulubione

Kulebiak, kapuśniak, pieróg drożdżowy z kapustą — to danie znane jest pod wieloma nazwami i w wielu formach. Możesz je przygotować jako pojedyncze bułeczki, roladę lub zawijańce. Pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem sprawdzi się jako pomysł na obiad bez mięsa lub jako dodatek do barszczu czerwonego. W niektórych rejonach Polski stanowi przekąskę, w innych wigilijne danie. Nieważne jednak kiedy i w jakiej formie go zrobisz — kulebiak to danie, które rozpływa się w ustach i zapewniamy, że nie będziesz w stanie skończyć na jednym kawałku!

Przepis na kulebiak z farszem z kapustą i grzybami

​Przygotowanie:

Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz umyte i pokrojone pieczarki. Odciśniętą kapustę włóż do garnka, zetrzyj do niej marchewkę, dodaj cebulę z pieczarkami, sól, pieprz, cukier, liście laurowe, ziele angielskie. Podlej odrobiną wody lub bulionu i poczekaj, aż kapusta się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i duś kapustę przez ok. 1-2 godz., aż stanie się miękka. Uwaga! Nie dopuść do przypalenia kapusty, ciągle podlewając ją wodą / bulionem. Do kapusty nie należy jednak wlać zbyt dużej ilości płynu, gdyż stanie się zbyt mokra. Po uduszeniu kapusty pozostaw ją do przestygnięcia. 
W tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do miski. Masło rozpuść w mleku — nie doprowadzając do zagotowania. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie, kiedy będzie lekko ciepłe, dodaj do miski z mąką. Do ciasta dodaj żółtka jajek, a następnie wszystko wymieszaj łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub mikserem przy użyciu haków. Całość będzie dość kleista — nie podsypuj jednak większej ilości mąki. Ciasto w misce przykryj ściereczką i umieść w piekarniku nagrzanym do 30 stopni na ok. 1 godzinę. 
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę wysypaną mąką. Uwaga! Jeśli chcesz zrobić ozdobny wzór na wierzchu kulebiaka — oderwij z całości ciasta porcję wielkości kulki mieszczącej się w dłoni. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na placek o średnicy takiej jak długość Twojej blachy do pieczenia (u nas blacha o wymiarach 14x36 cm). Na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz. Krótsze końce załóż tak, by farsz nie mógł wypaść, dłuższą krawędź zroluj, formując roladę. Z pozostałej ilości ciasta powycinaj nożem lub za pomocą foremek ozdobne kształty. Zrolowany kulebiak przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem. Przyklej ozdobne kształty z ciasta na wierzchu kulebiaka i ponownie posmaruj je jajkiem. Wierzch dania posyp tymiankiem, kminkiem lub rozmarynem. Piecz w 175⁰C przez 45 minut. Kulebiak powinien jeszcze podrosnąć i ładnie się zarumienić. Kiedy danie będzie gotowe, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj, aż całość przestygnie. Następnie wyjmij formę i odczekaj, aż osiągnie ona taką temperaturę, by nie parzyć w dłonie. Wtedy wyjmij kulebiak na kratkę do przestudzenia lub zjedz jeszcze ciepły!

...bo domowe jest lepsze!

przepis

przepisy

drożdże

kulebiak

bułka

pieczywo

bułki

kapusta

grzyby

pieczarki