Browin Przepiśnik - Jak przygotować piwo? - Przewodnik krok po kroku

Jak przygotować piwo? - Przewodnik krok po kroku

Jak Zrobić

2019-01-03 Drukuj przepis

Chcesz pić dobre piwo, pochwalić się, poczęstować znajomych własnym piwem? Już dziś możesz zacząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem!

Do uwarzenia 1,7 kg koncentratu potrzebujesz:

Jak przygotować piwo - krok po kroku:

  1. Cały sprzęt potrzebny do uważenia piwa dokładnie umyj i odkaź za pomocą pirosiarczynu potasu lub sodu.
  2. Spod wieczka wyjmij drożdże oraz instrukcję. Puszkę ekstraktu nachmielonego umieść w gorącej wodzie na około 10 minut, dzięki czemu łatwiej Ci będzie wydostać zawartość.
  3. Drożdże należy uwodnić - w tym celu umieść je w szklance z wodą o temperaturze 25-28°C i pozostaw na około 30 minut.
  4. Zawartość puszki wlej do garnka z około 2–3 litrami wody. Dodaj cukier – 1 kg glukozy krystalicznej lub 1,5 kg płynnego ekstraktu słodowego. Całość podgrzewaj i mieszaj aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
  5. Do pojemnika wlej około 10 litrów wody, dodaj rozpuszczone ekstrakty tak, aby uzyskać 23 litry brzeczki. Zapewnij temperaturę około 20 – 22 °C brzeczki.
  6. Dodaj drożdże i całość energicznie wymieszaj. 
  7. Pojemnik zamknij pokrywką z umieszczoną w niej rurką fermentacyjną z woodą.
  8. Fermentacja trwa zwykle około 7- 10 dni. Po około 5 dniach możesz sprawdzić zawartość cukru za pomocą cukromierza. Fermentację możesz zakończyć na poziomie 0 – 1°BLG.
  9. Wtedy możesz zlać piwo do butelek przy pomocy karnika. Butelki powinny być czyste i zdezynfekowane. Do każdej butelki dodaj jedną pastylkę Coopers lub 4 gramy glukozy krystalicznej albo cukru. Następnie zakapslujemy je i zostaw na około 4 tygodnie

Piwo można przechowywać do 2 lat, najlepiej smakuje natomiast po 3 miesiącach! Polecamy próbować, mieszać różne ekstrakty, dodawać przypraw oraz chmieli.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter