Browin Przepiśnik - Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki

Przetwory

2020-09-14 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Podgrzybki to jeden z bardziej popularnych darów lasu. Wykorzystywane są one w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie. Zamarynuj podgrzybki w słoikach i ciesz się nimi przy każdej okazji, kiedy w gronie bliskich i przyjaciół zasiadasz przy stole. Smakowity marynowany grzybek, najlepiej własnoręcznie zebrany, będzie entuzjastycznie witanym dodatkiem do wielu dań, nie tylko mięsnych – zwłaszcza serwowanych na zimno. 
Poniższy przepis zastosować możesz również do innych grzybów.

Przygotowanie

Składniki zalewy zagotuj razem z przyprawami. Grzyby dokładnie umyj, większe pokrój i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez 10 minut, następnie odcedź. Umyte i wyparzone słoiki wypełnij grzybami, następnie zalej gorącą zalewą. Uważaj, aby się nie poparzyć. Warto na warstwę grzybków położyć docisk do przetworów, dzięki temu cała zawartość słoika będzie pod powierzchnią zalewy. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 10-20 minut. Słoiki wyjęte z wody można odstawić do góry dnem. Gdy ostygną, ustaw je w normalnej pozycji na półce domowej spiżarni i najlepiej zaczekaj z otwarciem co najmniej kilka tygodni.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

grzybki do marynowania

grzyby w occie

zalewa do grzybków

marynowane grzyby

przepis na grzybki