pixel
Browin Przepiśnik - Dżem z czereśni bez cukru

Dżem z czereśni bez cukru

Przetwory

2025-07-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Czereśnie to jedne z najcenniejszych owoców lata. Zawierają bowiem potas, wapń, żelazo, magnez, jod, jak i witaminy z grupy B, beta-karoten oraz duże ilości witaminy C. Składając się w 80% z wody, świetnie orzeźwiają — nic więc dziwnego, że chętnie zajadamy się nimi w upalne dni. Mało kto wpada jednak na pomysł zamknięcia ich aromatu i niepowtarzalnego smaku w słoiku. Przypominamy więc, że warto to zrobić! Wyjęcie ze spiżarni zimą słoika z domowym dżemem czereśniowym oraz nutą cynamonu i kardamonu sprawi, że znów poczujecie powiew i smak prawdziwego wakacyjnego czasu, a tosty, naleśniki i ciasta z takim dodatkiem zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia!

Przepis na dżem z czereśni bez cukru

Przygotowanie:

  1. Czereśnie umyj i wydryluj. Pomoże Ci w tym drylownica do wiśni i czereśni.
  2. Przełóż czereśnie do garnka, dopraw solą, cynamonem i kardamonem.
  3. Podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu cały czas mieszając dżem.
  4. Gdy owoce zaczną się rozpadać i masa zgęstnieje, wsyp pektynę, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Gorący dżem rozlej do czystych, przelanych gorącą wodą słoików, postaw do góry dnem lub poddaj pasteryzacji przez 25 minut. 

Uwaga! Efekt końcowy żelowania zobaczysz dopiero po ok. 24 godzinach, dlatego aby sprawdzić konsystencję dżemu podczas gotowania, możesz zrobić test "zimnego talerzyka", to znaczy na mocno schłodzony talerzyk (wcześniej umieszczony na kilkanaście minut w zamrażalniku) wylej około 1 łyżeczki dżemu i pozostaw do wystygnięcia lub włóż na 2 minuty do lodówki.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

dzem z czeresni

konfitura z czereśni

dżem czereśniowy

jak zrobić dżem z czereśni