Czereśnie to jedne z najcenniejszych owoców lata. Zawierają bowiem potas, wapń, żelazo, magnez, jod, jak i witaminy z grupy B, beta-karoten oraz duże ilości witaminy C. Składając się w 80% z wody, świetnie orzeźwiają — nic więc dziwnego, że chętnie zajadamy się nimi w upalne dni. Mało kto wpada jednak na pomysł zamknięcia ich aromatu i niepowtarzalnego smaku w słoiku. Przypominamy więc, że warto to zrobić! Wyjęcie ze spiżarni zimą słoika z domowym dżemem czereśniowym oraz nutą cynamonu i kardamonu sprawi, że znów poczujecie powiew i smak prawdziwego wakacyjnego czasu, a tosty, naleśniki i ciasta z takim dodatkiem zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Przepis na dżem z czereśni bez cukru
Przygotowanie:
Czereśnie umyj i wydryluj. Pomoże Ci w tym drylownica do wiśni i czereśni. Przełóż czereśnie do garnka, dopraw solą, cynamonem i kardamonem. Podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu cały czas mieszając dżem. Kiedy czereśnie uzyskają pożądaną, gęstą konsystencję przełóż je gorące do wyparzonych wcześniej słoików. Przetwory pasteryzuj ok. 20-25 minut. Po wystygnięciu dżem może się nieco "rozrzedzić" - zalecamy wtedy przed jego spożyciem, wstawić go na kilka godzin wcześniej do lodówki!