pixel
Browin Przepiśnik - Domowy dżem jagodowy z pektyną - mniej cukru, więcej owoców!

Domowy dżem jagodowy z pektyną - mniej cukru, więcej owoców!

Przetwory

2025-07-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Marzysz o domowym dżemie jagodowym, który nie przytłacza cukrem, a jednocześnie zachowuje idealną konsystencję i intensywny smak owoców? Ten przepis z użyciem pektyny to doskonały sposób na przetwory z jagód – naturalnie, prosto i zdrowiej. Idealny dla tych, którzy chcą cieszyć się letnim smakiem owoców przez cały rok, ograniczając przy tym ilość cukru lub zastępując go zdrowszymi alternatywami.

Zanim jednak zabierzesz się za gotowanie - czas na jagodowe zbiory! Aby ułatwić i przyspieszyć zbieranie owoców prosto z krzewów, polecamy naszą zbieraczkę do jagód, która skutecznie oddziela owoce od liści i gałązek, jednocześnie chroniąc rośliny. To praktyczne i wygodne rozwiązanie dla każdego miłośnika domowych przetworów!

Przepis na dżem z jagód: 

Przygotowanie:

  1. Jagody umyj, następnie włóż do garnka i powoli zagotuj.
  2. Zmieszaj cukier z zawartością jednego opakowania Pektyny do dżemów, a następnie wsyp tę mieszankę do gorących jagód.
  3. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Powstałą pianę możesz zebrać lub zredukować, dodając pół łyżeczki oleju roślinnego.
  4. Gorący dżem rozlej do czystych, przelanych gorącą wodą słoików, postaw do góry dnem lub poddaj pasteryzacji przez 25 minut. 


Uwaga! Efekt końcowy żelowania zobaczysz dopiero po ok. 24 godzinach, dlatego aby sprawdzić konsystencję dżemu podczas gotowania, możesz zrobić test "zimnego talerzyka", to znaczy na mocno schłodzony talerzyk (wcześniej umieszczony na kilkanaście minut w zamrażalniku) wylej około 1 łyżeczki dżemu i pozostaw do wystygnięcia lub włóż na 2 minuty do lodówki.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#dżemjagodowy #przetwory #dżembezcukru #zdrowekonfitury #domowekonfitury #pektyna #jagody