Browin Przepiśnik - Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Mięso i wędliny

2020-03-25 Drukuj przepis

Jeśli mowa o pieczeni na święta Wielkanocne to z pewnością chodzi o tę z jajkiem! Wspaniały smak sprawia, że to danie zawojuje wasze  kubki smakowe. Jednych przeniesie do smaków dzieciństwa, innych zapozna z wybornym połączeniem smaku mięsa i jajek. Z całą pewnością to jeden ze sposobów na umilenie zbliżających się świąt. To co w tej pieczeni równie ważne to fakt, że przygotować możemy ją w łatwy sposób sami, a czasu wolnego nam raczej teraz nie brakuje...

Wykorzystajmy go wszyscy na doskonalenie naszego warsztatu kulinarnego i w tym trudnym czasie zarażajmy się jedynie pasją do domowych wyrobów!

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem

Przygotowanie: 



Mięso zmiel przez średnie sitko (oczka ok. 8 mm). Dodaj wszystkie przyprawy, cebulkę i 100 ml zimnej wody, dobrze wyrób. Smak po wyrobieniu można oczywiście skorygować.
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Do masy mięsnej dodaj czubatą łyżkę bułki tartej, 2 żółtka oraz ubitą pianę z białek. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Całość odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj na twardo 5 jajek. Obierz je ze skorupki i odetnij końcówki tak, aby jajka się ze sobą równo stykały, jedno za drugim.
Wystudzone mięso połóż na deskę wyłożoną np. folia spożywczą lub papierem, co pomoże Ci w zwijaniu mięsa. Mięso rozłóż na kształt prostokątnego placka, na długość formy rzymskiej. Jajka ułóż wzdłuż środka, jedno obok drugiego. Następnie przy pomocy folii zawiń mięso, starając się, aby jajka cały czas były na środku. Mięso umieść w formie rzymskiej, najlepiej sklejeniem w dół. Pamiętaj, aby przed włożeniem mięsa na formę dokładnie wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. 
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 60 minut. Najlepiej umieść w mięsie termometr. Temperatura wewnątrz pieczeni powinna mieścić się w granicach 69-72°C. Wówczas możesz zakończyć proces pieczenia i wyjąć pieczeń do wystygnięcia lub podawać na ciepło. 

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

pieczeń rzymska

pieczeń z jajkiem

pieczeń z formy rzymskiej



Newsletter