"/>
Browin Przepiśnik - Schab wędzony

Schab wędzony

Mięso i wędliny

2020-10-21 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Schab to mięso wieprzowe, najczęściej spożywane w formie smażonej, w ramach niedzielnego obiadu lub w formie pieczonej, serwowanej na kanapkach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby schab przygotować również w innej, smacznej wersji – wędzonej. Wypróbuj koniecznie poniższy przepis – zapewniamy, że aromat, smak i soczystość mięsa będą dla Ciebie bardzo pozytywnym zaskoczeniem!



Przygotowanie:

Schab oczyść z ewentualnych niedoskonałości i przetnij na dwie równe części. Mięso umieść w naczyniu do peklowania, uzupełnij solanką (zimna woda z rozpuszczoną solą, cukrem i saletrą). Ilość wody zależy od użytego pojemnika do peklowania - ważne aby całe mięso było zakryte solanką. Pekluj 10 dni w lodówce. 
Po tym czasie wyjmij mięso, delikatnie osusz je papierowym ręcznikiem i posyp przyprawami według uznania. Mięso włóż w siatkę, obwiąż sznurkiem lub od razu umieść na hakach i pozostaw do suszenia w temperaturze pokojowej (najlepiej 15-22°C). Suszenie powinno trwać minimum kilka godzin (najlepiej ok. 3-8), aż mięso będzie w dotyku całkiem suche i delikatnie zacznie zmieniać barwę na czerwonawą. Kiedy tak się stanie, przystąp do wędzenia schabu. 
Wędź przez ok. 4 godziny, aż do zarumienienia. Następnie zagrzej w garnku wodę do temperatury 70°C, umieść w niej mięso i parz w tej temperaturze, aż osiągnie wewnątrz 63-65°C. Po osiągnięciu zadanej temperatury przełóż schab do zimnej wody na ok. 15 minut, w celu „zahartowania” mięsa (zamknięcia porów). 

Do wędzenia polecamy zrębki bukowo-olchowe.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

schab wędzony parzony

wędzenie

schab peklowanie

mięso wędzone

jak wędzić

parzenie schabu



Newsletter