Schab z szynkowaru to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przygotowany w szynkowarze, zachowuje swoją naturalną wilgotność, stając się niezwykle delikatny i aromatyczny. Przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.
Przepis na schab z szynkowaru
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę peklującą z wody, peklosoli oraz cukru. Nastrzyknij nią schab i umieść go w zalewie na 3 dni, dociskając mięso od góry, aby było w całości zanurzone w zalewie. Jeśli zrezygnujesz z nastrzyknięcia mięsa, czas peklowania wydłuż do 5 dni. Peklowanie prowadź w lodowce. Po wyjęciu schab umieść (ewentualnie docinając porcję) w szynkowarze. Wsad możesz oprószyć ulubionymi przyprawami. Dociśnij płytką, nałóż dedykowaną zakrętkę i dobrze ją zakręć. W otworek w środku zakrętki włóż termometr – tak, by jego sonda znalazła się wewnątrz porcji. Szynkowar umieść w garnku z wodą – tak dobierz jej ilość, by sięgała poziomu zakrętki. Parz mięso do czasu, aż termometr wskaże 63⁰C – jednocześnie pilnując, aby woda w garnku nie przekroczyła 80-90⁰C. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wsadu wyjmij szynkowar i odstaw go do czasu, aż wystygnie. Następnie zamknięty szynkowar umieść w lodówce. Po minimum 4 godzinach chłodzenia wyjmij wsad i ciesz się smakiem pysznego schabu.
Gotowy schab możesz przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu szynkowaru – wystarczy zamknąć je odpowiednią słoikową zakrętką.