Sekret idealnego wędzonego schabu tkwi w prostocie i mocy natury. Ta klasyczna receptura za każdym razem gwarantuje efekt, który zachwyca: mięso jest niezwykle kruche, a jego aromat wzbogacony o naturalną słodycz. Zioła tworzą subtelną, ale charakterystyczną nutę smakową. Warto dodać, że jałowiec, często obecny w starych przepisach, pełnił niegdyś kluczową rolę jako naturalny konserwant.
Przepis na wędzony schab w ziołach
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z solą peklującą, a następnie całkowicie ją wystudź.
- Schab przekrój na pół i dokładnie nastrzyknij zimną zalewą peklującą, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć i aromat.
- Przełóż mięso do wysokiego naczynia i dodaj jałowiec, gorczycę, gałkę muszkatołową oraz liście laurowe, po czym zalej wszystko solanką.
- Odstaw naczynie do lodówki na minimum 7 dni.
- Po peklowaniu wyjmij schab i dokładnie osusz.
- Wymieszaj obie części przyprawy DUO MASŁO z pieprzem, a następnie obtocz w tak przygotowanej mieszance całe mięso.
- Nabij schab na haki wędzarnicze i pozostaw na 24 godziny w chłodnym miejscu, aby dokładnie się osuszył.
- Wędź w temperaturze 45–55°C przez około 3–4 godziny, aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Do wędzenia polecamy zrębki bukowo-olchowe.
- Następnie zagrzej w garnku wodę do temperatury 70°C, umieść w niej mięso i parz w tej temperaturze, aż osiągnie wewnątrz 63-65°C.
- Po osiągnięciu zadanej temperatury przełóż schab do zimnej wody na ok. 15 minut, w celu „zahartowania” mięsa (zamknięcia porów).
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek