Browin Przepiśnik - Wino z czarnej porzeczki

Wino z czarnej porzeczki

Trunki i napoje

2021-06-29 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1

Czarna porzeczka to cudowny surowiec na wino domowe. Pamiętać należy jednak, że w 1 L moszczu porzeczkowego zawarte jest ok. 30 g kwasu cytrynowego. Optymalna zawartość kwasów dla wytrawnego wina czerwonego wynosi zaś 5-6 g/L, a dla słodkiego 9 g/L. Duża kwasowość tego owocu sprawia, że przed przygotowaniem nastawu należy tę kwasowość obniżyć. 

Jednym ze sposobów redukcji kwasowości jest dodanie wody do moszczu. Pamiętać jednak należy, że zbyt duża jej ilość wpłynie niekorzystnie na ekstrakt, barwę i poziom tanin w gotowym winie. Mamy natomiast świetny sposób na przygotowanie zbalansowanego wina z czarnych porzeczek. Dzięki niemu dodatek wody do moszczu możemy znacznie zmniejszyć, a tym samym uzyskać z tych owoców wszystko, co najlepsze. Rozwiązaniem są drożdże redukujące kwasowość Enovini RK30. Sprawdź nasz przepis z ich użyciem. 
Zapewniamy, że już nigdy nie użyjesz do wina porzeczkowego innych drożdży!


Przepis na wino z czarnej porzeczki

Przygotowanie:


Na wino wybierz owoce dojrzałe i niezepsute. Umyj je dokładnie i odszypułkuj. Tak przygotowany surowiec przełóż do pojemnika fermentacyjnego i delikatnie zmiażdż. Następnie zalej całość 1 L wody o temperaturze ok. 40°C i pozostaw do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
Koniecznie dodaj Pektoenzym, który powoduje rozluźnienie struktury ścian komórkowych owoców, przez co uzyskuje się większą ilość soku, a na późniejszych etapach lepszą klarowność wina.
Planowaną porcję cukru podziel na dwie dawki. Pierwszą dawkę 0,8 kg rozpuść w 2 L wody i tak przygotowany syrop cukrowy dodaj do owoców.
Do pojemnika dodaj również drożdże Enovini RK30 redukujące kwasowość. To nowy rodzaj drożdży winiarskich w płynie, które nie wymagają wstępnego namnażania (przygotowania matki drożdżowej). Drożdże te idealnie nadają się do surowców o wysokiej kwasowości, właśnie takich jak czarne porzeczki. Do nastawu dodaj również połowę z zaplanowanej porcji pożywki Kombi Vita.
Całość odstaw na 24 godziny pod przykryciem. Pamiętaj o rurce fermentacyjnej wypełnionej niewielką ilością wody – pozwala ona na stałe odprowadzanie powstałego podczas fermentacji dwutlenku węgla, chroniąc jednocześnie nastaw przed dostępem zakażeń z zewnątrz.
Tak przygotowany nastaw odstaw na 5 dni. 
Po tym czasie wytłocz moszcz i przelej do słoika fermentacyjnego.
Dodaj drugą porcję cukru w postaci syropu cukrowego (cukier: 0,7 kg, woda: 1,5 L), oraz drugą porcję pożywki. Słoik zabezpiecz zakrętką z rurką fermentacyjną.
Nastaw pozostaw do momentu zakończenia się fermentacji. Wino będzie mogło wówczas samoistnie się klarować. Jest to czas, kiedy możesz skorygować jego smak, np. dodać odrobinę cukru.
Klarowne wino obciągnij znad osadu i pozostaw do cichej fermentacji.
Gdy wino przestanie już fermentować, będzie klarowne i odpowiednie w smaku, przelej je do butelek i ciesz się wyprodukowanym przez siebie trunkiem.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino czerwone

domowe wino

przepis na wino porzeczkowe

drożdże redukujące kwasowość



Newsletter