"/>
Browin Przepiśnik - Wino z owoców dzikiej róży z miodem

Wino z owoców dzikiej róży z miodem

Trunki i napoje

2020-09-02 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1

Jesień nadciąga wielkimi krokami, zwiastuje to zarówno rozpoczęty właśnie rok szkolny, jak i pogoda za oknem. Nie zapominajmy jednak, że ta pora roku, choć przez wielu nie lubiana, bogata jest w wiele surowców idealnych do przygotowania domowych przetworów. Jednym z nich jest niewątpliwie dzika róża, której owoce są niezwykle bogate w witaminę C. Najwięcej tej cennej substancji wspomagającej naszą odporność zawiera róża jabłkowata. Nie tylko z niej możemy jednak robić przetwory. Wiele odmian dzikiej róży nadaje się, chociażby do zrobienia wina i właśnie dziś proponujemy Wam przepis na pyszny trunek z tych owoców wraz z dodatkiem miodu. Wino z dzikiej róży to propozycja dla cierpliwych, bo pełnię smaku gotowy trunek uzyskuje dopiero po około roku, zapewniamy jednak, że warto na te efekty poczekać….

Przygotowanie:

Z rozmrożonych owoców dzikiej róży usuń ogonki i gniazda nasienne. Owoce rozdrobnij, umieść w pojemniku fermentacyjnym i zalej gorącym syropem cukrowym (z 0,8 kg cukru i 2 L wody). Dodaj roztwór syconego miodu (1 kg miodu + 2,5 L wody). Po wystudzeniu dodaj Pektoenzym, Kwasomix, pożywkę z witaminą B1 oraz drożdże winiarskie. Pozostaw do fermentacji w miazdze, po tygodniu oddziel owoce, przygotuj drugą porcję syconego miodu (0,6 kg miodu + 2 L wody) i dodaj do moszczu razem z pożywką Kombi. Całość pozostaw do fermentacji przez 6 tygodni. Po zakończeniu pierwszej fermentacji młode wino zlej znad osadu i dofermentuj w balonie, w temperaturze około 20°C, w ciągu 2 -3 miesięcy. Wino powinno leżakować przynajmniej rok.
Autor przepisu: Krzysztof Ambroziak/Browin

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino z dzikiej róży

wino jesienne

wino z miodem

wino na przeziębienie

przepis na wino



Newsletter