
Drożdże piekarskie używać możesz również w ogrodzie
To świetna alternatywa dla chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych. W dobie coraz większej świadomości dotyczącej jakości spożywanego jedzenia zastosowanie znajdują znane od lat naturalne i ekologiczne metody wspomagania roślin. Ma to swoje uzasadnienie – po prostu nie wpływają one negatywnie na nasze zdrowie, w przeciwieństwie do powszechnie stosowanych nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Jedną z takich ekologicznych metod wspomagania jest stosowanie drożdży piekarskich jako nawozu i do oprysku warzyw, owoców oraz innych roślin, także doniczkowych, uprawianych w domu.
Jak działa nawóz drożdżowy?
Naturalny nawóz z drożdży piekarskich ma szerokie zastosowanie: pobudza wzrost roślin, powoduje bujniejsze kwitnięcie i wzmacnia układ korzeniowy, co ułatwia pobieranie wody i składników mineralnych z gleby. Ogranicza również występowanie niekorzystnych drobnoustrojów, które powodują choroby systemu korzeniowego, chroni przed chorobami grzybowymi.

Jak przygotować oprysk drożdżowy?
Drożdże piekarskie, jak wcześniej wspomniano, stosować można również w przypadku niektórych chorób roślin. To zwalczanie grzybów chorobotwórczych grzybami mającymi korzystne działanie.
Do przygotowania oprysku wystarczą 32 g drożdży piekarskich suszonych lub 100 g świeżych, które zalej 0,5 l tłustego, letniego mleka. Całość wymieszaj, a następnie dodaj 10 l wody, ewentualnie kilkanaście kropel szarego mydła w płynie (jako zagęstnik) i ponownie zamieszaj. Roztwór umieść w rozpylaczu i dokładnie spryskuj nim rośliny, zwłaszcza spodnie części liści.
Wskazówka: zaleca się stosowanie mieszaniny również profilaktycznie, raz w tygodniu.
Jak przygotować nawóz z drożdży piekarskich ?
Mieszanina drożdżowa wspomagająca rośliny może mieć dwie formy:
• Nawóz drożdżowy niesfermentowany
Do przygotowania mieszaniny wystarczą 32 g drożdży piekarskich suszonych lub 100 g świeżych oraz 10 l ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 60 minut. Roztwór nie wymaga rozcieńczenia, nadaje się do użycia po odczekaniu wspomnianego czasu.
• Nawóz drożdżowy sfermentowany
To silniejsza forma, którą przygotujesz z takich samych ilości drożdży – do 32 g suszonych lub 100 g świeżych dodaj szklankę letniej wody oraz 1-2 szklanki cukru. Po 2 godzinach dodaj 10 l letniej wody i tak powstałą mieszaninę odstaw do fermentacji na okres 1 tygodnia. Po tym czasie i po odpowiednim rozcieńczeniu (1 szklanka roztworu na 10 l wody) nawóz jest gotowy do użycia.
Wskazówki:
Nawóz najlepiej jest stosować na początku wiosny i pod koniec lata. W razie potrzeby może być jednak stosowany cały rok. Jednak nie częściej niż co 2 tygodnie. Do przygotowania nawozu drożdżowego użyć możemy zebranej deszczówki. Jest ona pozbawiona związków chloru, co podnosi walory tak przygotowanego roztworu. Użyć możemy również wody po myciu warzyw. Nawóz przygotować możemy także z drożdży, których termin ważności już się skończył. To dobra wiadomość dla tych, którzy zrobili zbyt duże zapasy drożdży i nie wykorzystali ich na czas. Dzięki temu możemy działać z godnie z nurtem ZERO WASTE – NIE WYRZUCAJ, WYKORZYSTAJ!

Do jakich roślin stosujemy nawóz i oprysk z drożdży piekarskich?
Nawóz drożdżowy stosujemy do podlewania i zraszania warzyw (pomidorów, ogórków), krzewów, drzew i krzaczków owocowych (truskawek) , roślin ozdobnych (róż), a także kwiatów doniczkowych uprawianych w domu.
Niesfermentowany nawóz drożdżowy świetnie zasili mikroflorę kompostownika.
Opryski z drożdży piekarskich znajdują zastosowanie w przypadku takich chorób, jak plamistość, mączniak, szara pleśń czy zaraza ziemniaczana.
Jak widzisz, drożdże piekarskie szerokie zastosowanie mają także w ogrodzie. Dlatego nigdy ich nie wyrzucaj, zawsze możesz je wykorzystać. Wdzięczny za nie będzie Ci albo Twój brzuch, albo ogród 😉

...bo domowe jest lepsze!