
Dlaczego pomidory?
To czerwone warzywo skrywa w sobie wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Bogate w potas - są pomidory idealne dla osób borykających się z nadciśnieniem. Mało kto wie, że pomidory dostarczają nam również witaminę C. Pomidor swoją wyjątkowość zawdzięcza m.in. likopenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w walce z nowotworami. Likopen zmniejsza również ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Pomidor ma jednak pewien sekret — najwięcej cennego likopenu wcale nie znajduje się w surowym, lecz w przetworzonym warzywie. Warto zatem jeść świeże pomidory na kanapkach i jako składnik sałatek, ale warto również przygotowywać z nich inne dania i przetwory.

Jakie dania można zrobić z pomidorów?
Zupa krem z pomidorów, pomidorówka, zapiekanki z pomidorami, tosty na gorąco i inne dania, których przygotowanie wymaga mielenia, ucierania, rozdrabniania i obróbki termicznej - to najprostszy sposób, by likopen był łatwiej przyswajalny przez organizm. Likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, warto więc pomidory spożywać w towarzystwie odrobiny tłuszczu. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest również przetworzenie ich w pyszny domowy ketchup. Nasz sprawdzony przepis znajdziecie we wpisie o
domowych sosach. Jesteśmy pewni, że w sezonie grillowym receptura przypadnie Wam do gustu! Na śniadanie polecamy zaś przepis na
szakszukę ze szpiankiem — to sycące danie, dające energię na cały dzień, również ma w swoim składzie cenne pomidory.

Jakie przetwory można zrobić z pomidorów?
Dwa najpopularniejsze przetwory pomidorowe na zimę, to
sok pomidorowy idealny na chłodne dni i przeziębienie, a także
przecier pomidorowy, dzięki któremu z łatwością i szybko będziemy w stanie przygotować np. zupę pomidorową, sos do gołąbków czy do zapiekanki. Passata to szczególnie przydatny dodatek do wielu obiadów, warto więc rozważyć przygotowanie solidnej porcji na zimę! W prosty sposób można również przygotować własny koncentrat pomidorowy. Jeśli jesteście fanami pomidorów w całości lub kawałkach — zamiast kupować ich puszkowe wersje, możecie sami przygotować je w słoikach i wykorzystać dowolnie w każdej chwili. Z pomidorów można przygotować także świetną kiszonkę - bedzie ona wspaniałym witaminowym dodatkiem do wielu dań. Z kolei fanom słodyczy polecamy konfiturę lub dżem z pomidorów — specjał ceniony szczególnie na południu Europy. Warto również bliżej zapoznać się z przepisem na ocet z pomidorów. W słoikach przez dłuższy czas można również przechowywać pomidory pieczone — idealne do sałatek, a także jako dodatek do mięs lub sosów. Posiadacze
suszarki do żywności mogą pomidory wysuszyć. Alternatywą jest suszenie pomidorów na słońcu. W piekarniku można zaś przygotować szybką przekąskę, czyli chipsy pomidorowe. Aromatyczne, ale nie słodkie pomidory, sprawdzą się również w przepisach na proszek z pomidorów — po wcześniejszym wysuszeniu tych warzyw w piekarniku, należy je jedynie później rozdrobnić przy pomocy
moździerza lub
młynka do kawy. Coraz popularniejszy w Polsce staje się również chutney — czyli smażone, zielone pomidory, będące m.in. idealnym składnikiem do sals!
Obróbka pomidorów — o czym warto pamiętać?
Pomidory spożywane bez skórki wystarczy sparzyć gorącą wodą i pozbyć się skórki. Jeśli jednak chcecie wykorzystać w swoim daniu pomidory ze skórą — koniecznie pamiętajcie o ich dokładnym umyciu. W tym celu pomidory najlepiej jest włożyć do dużej miski i zalać zimną wodą. Przed spożyciem i obróbką pomidorów należy również pozbyć się ich zielonych szypułek oraz wyciąć stwardniałe gniazda nasienne ze środka warzywa. Przecieranie pomidorów ułatwi nam zaś
ręczna maszynka - niezwykle łatwa w użyciu, pozwalająca przetrzeć pomidory i oddzielić je od skórek w kilka sekund. Podczas przygotowywania przetworów pomidorowych ważne jest spasteryzowanie wszystkich słoików i butelek. Proces ten nie powoduje wypłukania witamin ze stworzonych smakołyków, a jedynie zabija drożdże i bakterie mogące spowodować psucie się zapasów. Pasteryzować można w gorącej wodzie, a także w piekarnikach. Dzięki temu można trzymać przetwory poza lodówką nawet cały rok.
Mamy nadzieję, że nasze pomysły na przetwory i dania z pomidorów zaowocują u Was pełnymi spiżarniami!