Browin Przepiśnik - Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Przetwory

2020-06-29 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Pomidory to cenne źródło między innymi witamin A, C i K oraz potasu, manganu, magnezu, fosforu. To jedne z podstawowych warzyw nie tylko włoskiej kuchni. To dzięki nim nadajemy kolejne życie rosołowi, zmieniając go w pomidorówkę, jedną z częstszych zup po weekendowych. Poniżej znajdziesz prosty przepis na domowy przecier pomidorowy bez konserwantów.


Jakie pomidory wybrać na przecier pomidorowy?
Jeśli zastanawiasz się, czy przygotowując przecier, znaczenie ma rodzaj pomidorów, to odpowiedź brzmi – tak. W tym celu najlepiej użyć podłużnych pomidorów – rzymskich lub śliwkowych. Są one żywo czerwone, mięsiste i słodkie. Nie mają gniazd nasiennych i praktycznie pozbawione są pestek. Dodatkowym atutem jest łatwo odchodząca skórka.

Co nie oznacza, że z innych odmian przecier nam nie wyjdzie.



PRZYGOTOWANIE

  • Pomidory umyj, pokrój w cząstki. 
  • Włóż do garnka i rozgotuj.​
  • Miazgę umieść w maszynce do przecierania pomidorów, celem oddzielenia skórek i pestek od miąższu.
  • Przetarte pomidory ponownie zagotuj, dodaj sól i cukier.
  • Gorącym przecierem napełnij uprzednio umyte i wygotowane lub wygrzane w piecyku słoiki.
  • Słoiki zamknij i pasteryzuj ok. 30 mut w 90 ℃.

Gotowe zapasteryzowane słoiki przechowywać możesz całą zimę.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przecier pomidorowy

przecier z pomidorów

przecier bez konserwantów

na pomidorówkę