Browin Blog - Zrób sobie domową piekarnię

Zrób sobie domową piekarnię

2020-04-09

Wiadomo, że domowy wypiek chleba nie jest nowością, że ma długą tradycję (zwłaszcza w gospodarstwach wiejskich) i że systematycznie zyskuje coraz większe rzesze zwolenników. 

Jednak aktualna sytuacja sprawia, że własne pieczywo, stając się „bazą” codziennego jadłospisu, wielu osobom pozwala po prostu lepiej funkcjonować. Lepiej – w znaczeniu bezpieczniej, ponieważ mogą bardziej ograniczyć wychodzenie z domu. Lepiej ponieważ jedzą zdrowsze i często smaczniejsze od sklepowego pieczywo, które ponadto mogą dłużej przechowywać bez utraty jego walorów. Bez względu na motywację – spróbuj zrobić swój pierwszy chleb, bo to przy okazji fantastyczna kulinarna przygoda! 

A jeśli już masz jakieś doświadczenia na tym polu, to spróbuj zrobić taki chleb, o jakim dotąd tylko marzyłeś – może z ulubionymi bakaliami? A może suszonymi owocami, oliwkami albo pomidorami? Może też z aromatycznymi ziołami? Kuchnia jest Twoja! A inne potrzebne akcesoria i składniki znajdziesz u nas, także przepisy, bo piekarnictwo jest jedną z naszych pasji. Kiedy rumieni się skórka każdego nowego chleba, to wciąż dostajemy gęsiej skórki – takie to emocje! Zresztą co tu dużo mówić – tego trzeba spróbować samemu. Tylko radzimy uważać na „podjadków”, bo przy dobrym pieczywie błyskawicznie pojawia się ktoś z nagłym apetytem na „małą” kromeczkę...;)

Samodzielne przygotowanie chleba może wydawać się dość trudne, ale wystarczy raz się odważyć (tak przy okazji – mamy świetne wagi kuchenne), by wypiekanie domowego pieczywa pokochali wszyscy domownicy. A kiedy pochwalisz się tą nową umiejętnością przyjaciołom czy bliskim znajomym, nie będziesz długo czekać, by sami zechcieli spróbować – najpierw Twoich chlebów, a później swoich własnych. 

Dla osób robiących chleb zajęcie to bardzo szybko zmienia się w prawdziwą pasję, która… udziela się innym (by nie powiedzieć, że staje się zaraź…). No tak, trudny czas i dla języka… 

Jednego można być pewnym: świeże, chrupiące i aromatyczne pieczywo wykonane w domu jest autentycznie nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze od tego, które produkuje się na potrzeby masowego odbiorcy. Są oczywiście piekarnie w pełni zasługujące na swoją renomę, ale zazwyczaj spotykane tam ceny nie zachęcają do zbyt częstych wizyt. 

Ponieważ pieczywo jest podstawą żywienia w wielu domach, warto zadbać, by było ono naprawdę wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz poczuć różnicę w smaku i na nowo pokochać chleb — zrób go sobie sam. A może także domowa pizza albo ciasto? Wszystko w Twoich rękach. Rzecz jasna chętnie Ci pomożemy, bo mamy na półkach co trzeba, a do tego nieco cennego doświadczenia – bo, jak to się mówi, z niejednego pieca chleb jedliśmy;).




Zrób sobie domową piekarnię

A teraz poznaj naszą piekarniczą rodzinę w aktualnie podstawowym, dostępnym składzie:


Prezentację rozpoczyna zestaw typu „wszystko w jednym” – Domowa piekarenka, idealne i wręcz banalnie proste rozwiązanie zarówno dla miłośników wypieków, jak i osób, które dopiero pragną rozpocząć przygodę z domowym pieczywem. Świetnie sprawdzi się również jako oryginalny prezent – nie tylko do wypieku chleba, ale także i innych beztłuszczowych potraw. 

Zestaw zawiera:

- Garnek rzymski okrągły, 4 L

Naczynie to jest idealne do pieczenia chleba, mięs, warzyw i wielu innych produktów spożywczych. Specjalne właściwości naturalnego surowca, z którego wykonany jest garnek rzymski, pozwolą na przygotowanie potraw w atmosferze pary wodnej. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu czy oleju, dzięki czemu dania zachowują swój naturalny aromat, witaminy i mikroelementy – po prostu są pyszne i zdrowe, doskonałe dla osób będących na diecie. Porowata struktura naczynia umożliwia wchłonięcie wody, która następnie paruje w trakcie pieczenia. Nic się nie przypala, a piekarnik pozostaje czysty. 

- Zakwas chlebowy pszenny (z dodatkową porcją drożdży), 23 g

Zakwas ten jest przeznaczony do wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa. Stosowanie zakwasu ma szereg zalet, a są nimi między innymi: lepsza przyswajalność pieczywa, delikatny smak, chrupiąca skórka i jej ładniejszy kolor, soczysty miękisz oraz wydłużona świeżość pieczywa. Każde opakowanie zakwasu wystarcza na 0,5 kg mąki. 

- Suszone drożdże piekarskie, 100 g

Suszone drożdże do wypieku pieczywa, ciast i pizzy – wyselekcjonowany, aktywny szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae, przeznaczony do szybkiej fermentacji ciasta. Drożdże należy dozować zgodnie z informacjami zawartymi w przepisie na wybrane ciasto. 8 g suszonych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych. Drożdże możesz mieszać bezpośrednio z mąką, bez sporządzania rozczynu. Do mieszaniny dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto i pozostaw w cieple do wyrośnięcia, po czym upiecz zgodnie z przepisem.

Elementy zestawu możesz również nabyć oddzielnie. 

Suszone drożdże piekarskie są aktualnie dostępne w trzech gramaturach: 500 g, 100 g, 16 g oraz – to nowość w naszej piekarskiej rodzinie – opakowanie 2 x 16 g.

A skoro o drożdżach piekarskich mowa, to i przy tej okazji zapewniamy, że mimo trudnych wyzwań (jakimi są teraz m.in. zdobycie surowca i jego rosnące koszty, utrzymanie płynności i wydajności linii produkcyjnych), intensywnie pracujemy nad zapewnieniem oczekiwanej dostępności tego produktu. 

Grupę zakwasów chlebowych – oprócz wspomnianego już zakwasu pszennego – uzupełniają: 

- Zakwas chlebowy żytni z drożdżami i słodem, 23 g 

oraz 

- Zakwas chlebowy orkiszowy z drożdżami, 23 g

Oba na 0,5 kg mąki. Zalety – jak opisane przy zakwasie pszennym. 


Zrób sobie domową piekarnię

Mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy – znajdziesz je w naszym Przepiśniku

Teraz jeden z naszych przepisów – na domowy chleb, z którym wspaniale jest usiąść do stołu.

Przepis na chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej


Składniki (na 0,6 kg chleba): 

  • 400 g mąki pszennej (typ 550),
  • 200 g mąki razowej,
  • 410 ml zimnej wody,
  • 13 g soli,
  • 8 g drożdży suszonych,
  • *2 stołowe łyżki siemienia lnianego. 

Przygotowanie


Mąkę, drożdże, sól i siemię lniane dokładnie połącz ze sobą w misce. Następnie dodaj do nich 400 ml wody i wymieszaj łyżką tak, aby powstała delikatnie twardawa, klejąca się masa. Jeśli ciasto nie będzie kleiło się do ręki, dodaj jeszcze 10 ml wody. Ciasta nie wyrabiaj ręką, użyj w tym celu łyżki, aby za bardzo go nie ubić/ugnieść. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i wynieś do chłodnego miejsca (o temperaturze ok. 10-18°C). Pozostaw je tam na minimum 12-24 godz. (najlepiej na noc). Ciasto powinno się rozlać i na wierzchu wysuszyć, a na skutek fermentacji powinny powstać na nim widoczne pory. 

Po wyrośnięciu ciasta przygotuj kolejną miseczkę (najlepiej węższą i wyższą od pierwszej), obsyp ją mąką i delikatnie przenieś do niej ciasto (tak, aby go za bardzo nie ugnieść) – można złożyć je do środka ze dwa razy. Następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 1 godz. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej lub w ciepłym piekarniku o temp. do 30°C.

Przed końcem wyrastania przygotuj garnek rzymski. Namocz go przez 15-20 min w letniej wodzie, po czym wstaw do zimnego piekarnika i rozgrzej go do temp. 150°C. Następnie wyjmij garnek z piekarnika, nasmaruj go masłem i dokładnie obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto przenieś delikatnie do garnka, uważając, by go nie ugnieść i nie rozciągnąć. Ciasto przykryj pokrywą i wstaw do letniego piekarnika (nagrzanego wcześniej podczas hartowania garnka rzymskiego). Piekarnik nastaw na 240-250°C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) i piecz przez 35 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 210°C, zdejmij pokrywę i piecz przez kolejne 20 min., by chleb zyskał pięknie przypieczoną skórkę. Poczekaj aż ostygnie i ciesz się smakiem świeżego chleba na drożdżach.

Produkty użyte w przepisie: elektroniczna waga kuchenna Domowa Piekarenka, garnek rzymski okrągły 4 L.

Zrób sobie domową piekarnię

...bo domowe jest lepsze!