Zakwas do chleba wynaleziono ok. 4000 lat temu. Jest on mieszanką mąki z wodą, która do swojego rozwoju potrzebuje dużo ciepła. Pełni ona funkcję naturalnych drożdży piekarniczych, dzięki którym domowy chleb podczas pieczenia będzie rósł i uzyska znany nam kwaskowaty smak. Do niewątpliwych zalet stosowania zakwasu należy dłuższa świeżość otrzymywanego bochenka, który posiada mocniejszy miąższ. Własnoręcznie wypiekany chleb otacza kuchnię zapachem świeżego pieczywa i gwarantuje niezapomniane posiłki w rodzinnym gronie. Jeśli zastanawiasz się jak upiec własny chleb na zakwasie, który przypominałby ten z piekarni to mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Chleb pszenny na zakwasie
Wypieki
2018-12-04
Wyrób ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostaw na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrób, przełóż do formy lub na blachę, na której będziesz wypiekać chleb. Pozostaw je ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku. Wypiek chleba pszennego na zakwasie trwa ok. 1h.
Do rozgrzewającego się piekarnika możesz wstawić miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Efekt ten służy uzyskaniu chrupiącej, cienkiej skórki i pozwala nie stracić wilgotności miękiszowi.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!