pixel
Browin Przepiśnik - Sypany makowiec naczelnika

Sypany makowiec naczelnika

Wypieki

2025-12-17 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Święta to czas, w którym chętnie sięgamy po sprawdzone, tradycyjne smaki, a makowiec od pokoleń zajmuje wśród nich wyjątkowe miejsce. Sypany makowiec z jabłkami łączy świąteczny charakter z nowoczesną prostotą - nie wymaga wyrabiania ciasta, a mimo to zachwyca delikatną, wilgotną strukturą. To doskonały wybór, gdy chcesz przygotować klasyczne świąteczne ciasto w szybszej i mniej pracochłonnej wersji, idealnej na Boże Narodzenie i zimowe spotkania przy stole.

Przepis na sypany makowiec

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj jabłka na dużych oczkach i wymieszaj je z masą makową.
  2. Herbatniki pokrusz lub zmiksuj, dodaj kakao i połącz z roztopionym masłem.
  3. Masę herbatnikową podziel na 3 równe części, a masę makową na 2 części.
  4. W tortownicy ułóż warstwowo: masa herbatnikowa, masa makowa, masa herbatnikowa, masa makowa, masa herbatnikowa.
  5. Wierzch ciasta posyp kaszą manną.
  6. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  7. Przygotuj polewę z podgrzanej śmietanki i czekolady i polej nią ostudzone ciasto.
  8. Przed zastygnięciem polewy możesz posypać wierzch bakaliami nadając ciastu świąteczny wygląd.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

makowiec

szybkie ciasto

ciasta z makiem

desery domowe