Nasze babcie i mamy przygotowując się do Świąt nie zapominały o domowych słodkościach. Kojarzone zwłaszcza z czasem dzieciństwa kruche i maślane ciasteczka z pewnością wielu z nas pamięta do dziś... i z pewnością są to pięknie smakowite wspomnienia. Wracając do korzeni postawiliśmy na sprawdzoną recepturę, która przywoła tamten wyjątkowy smak. Mamy dla Ciebie przepis na tradycyjne domowe ciastka ...z maszynki do mięsa. Wykorzystując specjalną wkładkę do ciasta stwórz coś, co w swej prostocie kryje magię bożonarodzeniowych słodkości.
Kruche ciasteczka z maszynki to doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, zwłaszcza z najmłodszymi. Zabawa z maszynką jest przednia, a własnoręcznie przygotowane ciastka w mgnieniu oka znikają z talerzy.
Poznaj babciną recepturę, która skradnie Twoje serce i przeniesie Cię wspomnieniami do słodkich lat dzieciństwa! Podawaj je tak jak lubisz... bez dodatków, z czekoladą lub marmoladą :)
Przepis na kruche ciasteczka z maszynki do mięsa
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Całość wyrób - do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka, owiń miskę z ciastem folią i włóż do lodówki na 30 minut. Różne kształty możesz nadać ciasteczkom za pomocą wkładki do ciastek załączonej do maszynki do mięsa.
Ciasteczka najlepiej piec na papierze do pieczenia. Zalecamy ułożenie ich na środkowym poziomie piekarnika i pieczenie przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C (z funkcją termoobiegu).