Browin Przepiśnik - Azjatyckie bułeczki bao

Azjatyckie bułeczki bao

Wypieki

2021-01-15 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1

Bułeczki bao to azjatycki odpowiednik naszych...polskich pampuchów, z tą różnicą, że BAO na całym świecie podawane są w wersji wytrawnej — z kaczką, kurczakiem, krewetkami, wieprzowiną lub szarpaną wołowiną w towarzystwie warzyw, aromatycznych ziół i pikantnych sosów! Ty również możesz wypełnić swoją bułeczkę tym, co lubisz. Jak je przygotować? Oto niezwykle szybki i sprawdzony przepis na tę pyszną przekąskę!

Przepis na bułeczki bao

Przygotowanie:

Masło rozpuść w mleku, podgrzewając całość do 40°C. Do dużej miski wsyp 250 g mąki, cukier, sól oraz drożdże i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj podgrzane mleko z masłem. Ciasto wyrób szybko, w razie potrzeby podsypując je mąką (aż będzie miękkie, delikatne, gładkie i elastyczne). Tak wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Do przygotowywania bułeczek bao stosuje się specjalne bambusowe koszyki — zestaw do gotowania na parze również jednak się tutaj sprawdzi, wystarczy, że wyłożysz dno nadstawki do parowania pergaminem, zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni, przez którą przedostanie się para. Kiedy ciasto wyrośnie wyrób je krótko na stolnicy i rozwałkuj na ok. 0,5 cm, a następnie wytnij z ciasta kółka mniej więcej o średnicy 12-13 cm. Połowę koła lekko posmaruj oliwą i złóż je na pół (oliwą do wewnątrz). Ułóż w naczyniu do parowania i paruj przez 15 minut. Gotowe bułeczki wystudź, a następnie wypełnij ulubionymi dodatkami, polej sosem i... gotowe! Smacznego!​

...bo domowe jest lepsze!

drożdże

bułki

bułeczki

bao

bułeczki bao

pieczywo

na parze



Newsletter