Browin Przepiśnik - Przepisy naszych klientów: Domowa chałka z użyciem Lidlomixa

Przepisy naszych klientów: Domowa chałka z użyciem Lidlomixa

Wypieki

2020-04-08 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Chałka to słodkie, puszyste, drożdżowe pieczywo, zaplatane w warkocz. Jeśli chodzi o najmłodszych skuszą się na nią nawet największe niejadki. Masę zwolenników chałka znajdzie jenak nie tylko wśród dzieci. 

Najlepiej smakuje z masłem, domowym dżemem i kakao. Ostrzegamy jednak, domowa chałka z przepisu poniżej jest tak pyszna, że istnieje ryzyko, skonsumowania jej zanim trafi na stół. Razem z właścicielką profilu @we_grochy na instagramie, zachęcamy do zrobienia jej samodzielnie w domu. Dziękujemy za przesłany przepis.

Zapraszamy wszystkich do nadsyłania własnych, sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami na adres przepisy@browin.pl. Chętnie je opublikujemy.

PRZYGOTOWANIE:

Na początek dodaj do misy mleko, cukier, 50 g mąki i drożdże. Ustaw czas 3 minuty, prędkość 2, temp. 37℃. Odczekaj 10-15 minut, aby drożdże w zaczynie zaczęły pracować.

Następnie dodaj 400 g mąki , jajka, sól. Wybierz program "ugniatanie", czas 2 minuty. 
Po tym czasie wyjąć ciasto z misy, na posypaną mąka stolnicę i wgnieść rodzynki namoczone wcześniej ok 5-10 minut w gorącej wodzie. 

Przepisy naszych klientów: Domowa chałka z użyciem Lidlomixa

Ciasto ponownie wrzucić do misy urządzenia i zostawić na 1,5 godziny. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść warkocz. Ścisnąć z obu stron, aby ciasto sie połączyło. 
Przygotowanie kruszonki: 
składniki umieścić w misie i ustawić program "ugniatanie" na 10-15 sekund.

Przepisy naszych klientów: Domowa chałka z użyciem Lidlomixa

Piekarnik nagrzać do 200℃, w tym czasie chałkę posmarować żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać kruszonką, zostawić na blaszce, na papierze do pieczenia pod ściereczką.  Piec 30 minut. 
Z tej porcji spokojnie można zrobić 2 chałki lub jedną wielką.
Z powodzeniem domową chałkę z przepisu nadesłanego przez @we_grochy przygotować można w innym tego typu urządzeniu lub wyrabiając ciasto ręcznie.




Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis w thermomixie

zostańwdomu

przepisy naszych klientów

zrób to sam

domowe wypieki