pixel
Browin Przepiśnik - Domowy ser typu Havarti

Domowy ser typu Havarti

Nabiał

2019-01-14 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Sprawdźcie nasz przepis na domowy ser typu Havrati. Ser Havrati pochodzi z Danii. Jego nazwa ma ścisły związek z nazwą gospodarstwa rolnego, w którym zaczęto go produkować. Bywa też nazywany duńskim serem tylżyckim. Może mieć barwę od kremowej po żółtą. Gwarantujemy, że prawdziwi smakosze sera będą zachwyceni.

Przepis na domowy ser typu Havrati

Przygotowanie:

Podgrzej mleko do 30°C. Chlorek wapnia rozpuść w 100 ml letniej wody i dodaj go do mleka, dokładnie mieszając.Dodaj do mleka kultury bakterii. Rozprowadź    je dokładnie, po czym odstaw całość na 40 minut w celu ich namnożenia.0,5 g podpuszczki rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 35°C. Podgrzej mleko do temperatury 35°C i dodaj do niego podpuszczkę. Dokładnie i szybko wymieszaj. Całość pozostaw na 50 minut w celu wytworzenia się zwartego skrzepu. Po tym czasie powstały skrzep pokrój w kostkę o boku 1 cm i pozostaw na 5 minut, a następnie mieszaj delikatnie przez 15 min. Odstaw na kwadrans w celu oddzielenia serwatki.


Odlej 1/3 wytrąconej serwatki. Mieszaj trzepaczką przez 15 minut. W miejsce odlanej serwatki stopniowo wlewaj wodę o temperaturze 55°C i mieszaj do osiągnięcia temperatury 35-40°C. Dodaj 3 łyżeczki soli i zioła i mieszaj delikatnie przez 20 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 35-40°C.


Przełóż ser do formy serowarskiej wyłożonej chustą serowarską i umieść w prasie do sera (w temperaturze pokojowej). Prasuj 30 minut pod naciskiem 3 kg, następnie wyjmij ser z formy, odwiń chustę i delikatnie przewrócić na drugą stronę. Ponownie zawiń w chustę i umieść w formie. Prasuj 2 godziny pod naciskiem 7 kg. Po tym czasie wyjmij ser i przełóż do wody o temperaturze 18°C. Pozostaw na noc.


Odstały ser wyjmij z wody i przełóż do solanki na kolejne 6 godzin. Następnie przełóż ser do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym w celu obeschnięcia. Pozostaw go na 3 dni w temperaturze pokojowej, przewracając go dwa razy dziennie i przecierając roztworem soli (1 łyżka soli rozpuszczona w 1 L wody).


W celu dalszego dojrzewania przechowuj ser w temperaturze 15°C przy 90% wilgotności przez okres:

- 5 tygodni, jeśli wolisz delikatniejszy i bardziej miękki

- 14 tygodni, jeśli wolisz ser o ostrzejszym smaku i aromacie

Domowy ser typu Havarti

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

jak zrobic havarti

ser domowy

havarti domowy