pixel
Browin Przepiśnik - Domowy dżem wiśniowy

Domowy dżem wiśniowy

Przetwory

2025-07-18 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Domowy dżem wiśniowy to smak lata zamknięty w słoiku – lekko kwaskowy, intensywnie owocowy i idealny do naleśników, kanapek czy herbaty. Kiedy w kuchni pachnie wiśniami, wiadomo, że sezon w pełni. To także idealny moment, żeby przygotować zapasy na zimę! 

Przepis na dżem wiśniowy: 

Przygotowanie:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj, a następnie włóż do garnka i powoli zagotuj.
  2. Zmieszaj cukier z zawartością jednego opakowania Pektyny do dżemów, a następnie wsyp tę mieszankę do gorących wiśni.
  3. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Powstałą pianę możesz zebrać lub zredukować, dodając pół łyżeczki oleju roślinnego.
  4. Gorący dżem rozlej do czystych, przelanych gorącą wodą słoików, postaw do góry dnem lub poddaj pasteryzacji przez 25 minut. 
  5. Efekt końcowy żelowania zobaczysz dopiero po ok. 24 godzinach, dlatego aby sprawdzić konsystencję dżemu podczas gotowania, możesz zrobić test "zimnego talerzyka", to znaczy na mocno schłodzony talerzyk (wcześniej umieszczony na kilkanaście minut w zamrażalniku) wylej około 1 łyżeczki dżemu i pozostaw do wystygnięcia lub włóż na 2 minuty do lodówki.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#dżemwiśniowy

#przetworydomowe

#wiśnie

#sezonnawiśnie

#przepisnadżem