Dżem z wiśni to jeden z najpopularniejszych przetworów, który z łatwością przygotujesz we własnej kuchni. Wiśnie sprawdzą się w tej postaci zarówno jako smarowidło do tostów i naleśników, jak i jako dodatek do ciast, deserów oraz owsianek.
Przepis na dżem wiśniowy
Przygotowanie
Owoce umyj i wydryluj, a następnie rozdrobnij je lekko przy pomocy blendera. Frukta-Żel, czyli naszą naturalną pektynę z jabłek wymieszaj z owocami. Całość przełóż do garnka i zagotuj, cały czas intensywnie mieszając. Do wiśni wsyp 350-500 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie są owoce) i gotuj kilka minut, aż do momentu, kiedy całkowicie się rozpuści. Gorący dżem przełóż do słoików, zakręć je, a następnie ustaw do góry dnem i pozostaw do przestygnięcia. Jeśli słoiki chcesz przechowywać dłużej — zapasteryzuj je przez ok. 20 minut.