pixel
Browin Przepiśnik - Wino wiśniowo-czereśniowe półsłodkie

Wino wiśniowo-czereśniowe półsłodkie

Trunki i napoje

2025-07-19 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Domowe wino wiśniowe to nie tylko sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, ale też wyjątkowy trunek o głębokim smaku i aromacie. Przygotowanie go jest prostsze, niż myślisz – wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i sprawdzony przepis. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić pyszne, półsłodkie wino wiśniowo-czereśniowe. 

Przepis na wino z wiśni i czereśni

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie zdrowe, niespleśniałe wiśnie i czereśnie. Usuń ogonki i wydryluj.
  2. Przygotowane owoce przełóż do pojemnika fermentacyjnego i rozdrobnij/rozmiażdż.
  3. Owoce zalej 1 L. gorącej wody (ok. 80°C) i pozostaw do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
  4. Koniecznie dodaj Pektoenzym (1 opakowanie), który powoduje rozluźnienie struktury ścian komórkowych owoców, przez co uzyskuje się większą ilość soku, a na późniejszych etapach lepszą klarowność wina.
  5. Dodaj cukier (0.7 kg - pierwsza z trzech porcji) rozpuszczony w wodzie (1/3 wyliczonej ilości - 0.8 litra ), aby uzyskać odpowiedni procent alkoholu.
  6. Dodaj drożdze Enovini® WS, (1 opakowanie). Dodaj drożdże zgodnie z przepisem oraz pierwszą porcję Pożywki z witaminą B1 - (1.7g.)
  7. Odstaw na 24 godziny pod przykryciem. Pamiętaj o rurce fermentacyjnej – pozwala na stałe odprowadzanie powstałego podczas fermentacji dwutlenku węgla, chroniąc jednocześnie nastaw przed dostępem zakażeń z zewnątrz. Do rurki fermentacyjnej wlej niewielką ilość wody (do połowy objętości).
  8. Po tym czasie wytłocz moszcz i przelej z powrotem do pojemnika fermentacyjnego.
  9. Po 5 dniach dodaj drugą porcję cukru w postaci syropu cukrowego (cukier: 0.7 kg, woda: 0.8 litra), oraz drugą porcję Pożywki z witaminą B1 w ilości 1.7 g. Pojemnik przykryj i załóż rurkę fermentacyjną.
  10. Po kolejnych 5 dniach dodaj trzecią porcję syropu cukrowego (cukier: 0.7 kg, woda: 0.8 litra) oraz 1 porcję Pożywki Kombi Vita ( 1.3 g.) i pozostaw na ok. 3-4 tygodnie do czasu wyklarowania się wina.
  11. Klarowne wino obciągnij znad osadu i pozostaw do cichej fermentacji. Polecamy przelanie wina do nietłukącego balonu (ważne, aby wino sięgało do szyjki), który ogranicza kontakt wina z powietrzem, co zapobiega jego utlenianiu.
...bo domowe jest lepsze!

wino wiśniowe

wino domowe

wino półsłodkie domowe

wino czereśniowe