Karp to słodkowodna ryba, którą spożywać można o każdej porze roku, ale szczególne zainteresowanie wzbudza ona w okolicach Świąt Bożego Narodzenia.
Przepis na karpia wędzonego
Przygotowanie:
Zawartość opakowania marynaty do ryb zalej zimną wodą. Całość dokładnie wymieszaj.
Karpia dokładnie umyj, pozbaw skrzeli, usuń łuski (nie wyrzucaj wszystkich, włóż jedną łuskę do portfela 😉). Jeśli zakupisz karpia w całlości wypatrosz go.
Pokrój rybę wedle uznania, na dowolne kawałki. Rybę umieść w zalewie na ok. 10 godzin i pozostaw ją w lodówce.
Po tym czasie wyjmij rybę i dobrze osusz. Można do tego wykorzystać suszarkę do żywności, ustawiając jej parametry na 35-40⁰C - lub użyć domowego wentylatora. Kiedy karp będzie już dobrze osuszony, umieść go wędzarni.
Do wędzenia wykorzystaj zrębki dedykowane do ryb.
Uwędzony karp jest od razu gotowy do spożycia.
Jeśli uwędzona porcja okaże się za duża, by zjeść ją od razu, po wystudzeniu resztę karpia możesz zapakować próżniowo i przechowywać w lodówce.