Browin Przepiśnik - Wędzony pstrąg

Wędzony pstrąg

Ryby

2022-08-10 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Ryby są zdrowe - to nie ulega wątpliwości, ich przygotowanie może być jednak czasochłonne, szczególnie gdy mięso ryby wymaga długiego zasolenia w zalewie. My mamy jednak na to sposób! Oto przepis na szybkie uwędzenie pstrąga w wędzarni Mustang z generatorem dymu! Gwarantujemy oszczędność czasu i pyszny smak na talerzu.

Przepis na wędzonego pstrąga

Przygotowanie:

Pstrągi oczyść i usuń im skrzela. Wytrzyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie każdego dobrze obsyp ze wszystkich stron 2 stołowymi łyżkami soli oraz 1 łyżeczką cukru. Sól powinna być widoczna na rybie. Tak przygotowane pstrągi powieś w temp. pokojowe na ok. 1-1,2 godz., by częściowo wchłonęły sól i delikatnie obciekły. Po tym czasie przemyj ryby zimną wodą, aby oczyściły się z nadmiaru soli, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Dla nadania smaku i aromatu możesz oprószyć ryby (szczególnie w środku) koperkiem lub tymiankiem. Ponownie powieś pstrągi w temp. pokojowej - najlepiej przed wentylatorem, aby się obsuszyły. Powinno to potrwać ok. 30 minut. Innym rozwiązaniem jest powieszenie ryb w przewiewnym miejscu na około godzinę. Osuszone pstrągi w dotyku muszą być suche. Jeśli tak jest, przygotowane ryby umieść w wędzarni, ustawiając temperaturę wędzenia na 40-50°C i wędź do 3 godz. w dymie wędzarniczym. Pod koniec wędzenia możesz na 15-20 min podnieść temperaturę do ok. 65°C. Aby pstrąg smakował idealnie, polecamy do wędzenia użyć zrębków owocowych, bukowych bądź z olchy lub dedykowanej mieszanki do wędzenia ryb, którą znajdziesz w naszej ofercie.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

pstrąg

wędzenie pstrąga

jak wędzić pstrąga

jak długo wędzić pstrąga

wędzarnia elektryczna



Newsletter