Ryba smażona czy pieczona? Nieważne co wybierzesz, my i tak będziemy Cię namawiać do skorzystania z jeszcze innego sposobu jej przygotowania! Mamy tu na myśli wędzenie. A zatem - wędź na zdrowie!
Wędzone ryby są niezwykle aromatyczne i bogate w smaku. Dzięki obróbce w dymie wędzarniczym w prosty i szybki sposób odmienisz klasycznego karpia i nadasz mu nowego, wspaniałego charakteru. Jesteśmy pewni, że będziesz zachwycony, a Twoja rodzina poprosi o dokładkę!
Przepis na wędzonego karpia
Przygotowanie:
Przygotuj solankę, łącząc wodę z zawartością opakowania marynaty do ryb. Karpia wypatrosz, pozbaw skrzeli i umieść w solance. Rybę pozostaw w lodówce na minimum 8-12 godzin. Po tym czasie wyjmij karpia i osusz - najlepiej pod wentylatorem, w temperaturze pokojowej, przez ok. 2-3 godz. Przygotuj wędzarnię, umieszczając w niej niewielkie garstki zrębków do wędzenia ryb. Następnie umieść karpia w wędzarni i wędź, aż do uzyskania koloru brązowo-złocistego. Kiedy zrębki się wyżarzą, poddaj karpia jedynie obróbce cieplnej. Cały proces wędzenia powinien trwać - w zależności od wielkości ryby - ok. 1-1,5 godz. Aby sprawdzić, czy ryba jest już gotowa, wbijaj widelec przy jej grzbiecie.
Uwaga!
Temperatura wędzenia będzie się różniła w zależności od używanej wędzarni. W wędzarni balkonowej będzie to ok. 70-80°C, w ogrodowej ok. 60-70°C.