Chlebki drożdżowe znane są w zależności od regionu Norwegii pod wieloma nazwami. m.in. Settekake, Klappakake, Estelumpe czy Glokake. Gotowe chlebki przypominają placki pity — mocno spieczone z zewnątrz i miękkie w środku. Przygotować można je na blasze kuchni kaflowej, na grillu, nad ogniskiem lub beztłuszczowej patelni do naleśników. Będą idealnym dodatkiem do gulaszy, sosów i dipów — zasmakują Ci jednak również w słodkim towarzystwie masła orzechowego, kremu czekoladowego lub domowej konfitury!
Norweskie chlebki Settekake
Wypieki
2021-03-05
W rondelku podgrzej mleko, wodę i masło, aż to ostatnie się rozpuści, a całość osiągnie temperaturę ok. 35-40 stopni.
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże oraz sól.
Wlej mieszankę z mlekiem i ugniataj całość mikserem przy pomocy haków przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
Miskę nakryj ściereczką i pozostaw na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy i rozdziel na 10 równych części. Każdą część wywałkuj w formie placka o średnicy ok. 15 cm i grubości 1 cm.
Placki przykryj ściereczką. Rozgrzej patelnię grillową lub patelnię do smażenia naleśników. Możesz również piec chlebki nad ogniskiem, np. umieszczając je na podwieszanej nad ogniem patelni.
Smaż chlebki po 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Chlebki możesz podawać z masłem, na słodko z dżemami i konfiturami, jako wrap lub jako dodatek do sosów, lub gulaszów.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!