Browin Przepiśnik - Focaccia - włoski chlebek

Focaccia - włoski chlebek

Wypieki

2020-07-10 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 5
ulubione

Kuchnia włoska ma swoich zwolenników na całym świecie. Najlepszym tego dowodem są liczne pizzerie, obecne nawet w najmniejszych miasteczkach, także w naszym kraju. Niezaprzeczalnie tym, co kojarzy się ludziom z Włochami – poza makaronem – jest pizza.

Foccacia (wymawiamy to słowo mniej więcej jako fokacz’a ) jest rodzajem pieczywa podobnym do spodu od pizzy. Serwowana jest ona jako przystawka przed daniem głównym, najczęściej na ciepło. Świetnie smakuje jako przekąska. Wzbogacać ją możemy różnymi dodatkami, takimi jak oliwki, rozmaryn, pomidorki, cebula, szczypiorek i wiele innych. Ten włoski chlebek to świetny sposób, by wykazać się nie tylko kulinarnie, ale i artystycznie, bowiem ułożone na focaccii warzywne dodatki tworzyć mogą piękne obrazy. Po inspirację wystarczy sięgnąć do internetu, wpisując hasło "focaccia art". Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, w końcu we własnej kuchni to my o wszystkim decydujemy. Wypróbuj koniecznie ten przepis i podziel się z nami obrazami, jakie stworzysz na swojej focaccii – pisz na adres: przepisy@browin.pl, a my chętnie opublikujemy Twoje dzieło, by zainspirować innych. Praca w kuchni może być świetną zabawą dla całej rodziny, a także rozwijać artystyczną kreatywność. A zatem – do dzieła! Czekamy na foccaciowe pomysły i piękne zdjęcia z ich realizacji.

Nasz przepis to prosta wersja focaccii z solą i rozmarynem. Najlepiej smakuje podana z oliwą z oliwek.


Przygotowanie

Wszystkie składniki dodaj do miski, dokładnie wymieszaj i przez ok. 10 minut wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej elastycznej kuli. Tak przygotowane ciasto odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość, na ok. 60 minut. 
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30×40 cm. Ciasta nie wałkuj, tylko je delikatnie rozciągnij i uformuj z niego odpowiedni kształt,. Powierzchnię ciasta posyp rozmarynem i solą (lub ułóż inne dodatki). Odstaw ciasto na kolejne 45 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220℃. Ponownie wyrośnięte ciasto skrop oliwą i piecz 15-20 minut lub do czasu uzyskania złocistego koloru.

Focaccia - włoski chlebek



Food vector created by freepik - www.freepik.com

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

focaccia

włoski przysmak

przepisy z użyciem drożdży

drożdżowe wypieki

zrób to sam

browin