Kuchnia włoska ma swoich zwolenników na całym świecie. Najlepszym tego dowodem są liczne pizzerie, obecne nawet w najmniejszych miasteczkach, także w naszym kraju. Niezaprzeczalnie tym, co kojarzy się ludziom z Włochami – poza makaronem – jest pizza.
Foccacia (wymawiamy to słowo mniej więcej jako fokacz’a ) jest rodzajem pieczywa podobnym do spodu od pizzy. Serwowana jest ona jako przystawka przed daniem głównym, najczęściej na ciepło. Świetnie smakuje jako przekąska. Wzbogacać ją możemy różnymi dodatkami, takimi jak oliwki, rozmaryn, pomidorki, cebula, szczypiorek i wiele innych. Ten włoski chlebek to świetny sposób, by wykazać się nie tylko kulinarnie, ale i artystycznie, bowiem ułożone na focaccii warzywne dodatki tworzyć mogą piękne obrazy. Po inspirację wystarczy sięgnąć do internetu, wpisując hasło "focaccia art". Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, w końcu we własnej kuchni to my o wszystkim decydujemy. Wypróbuj koniecznie ten przepis i podziel się z nami obrazami, jakie stworzysz na swojej focaccii – pisz na adres: przepisy@browin.pl, a my chętnie opublikujemy Twoje dzieło, by zainspirować innych. Praca w kuchni może być świetną zabawą dla całej rodziny, a także rozwijać artystyczną kreatywność. A zatem – do dzieła! Czekamy na foccaciowe pomysły i piękne zdjęcia z ich realizacji.
Nasz przepis to prosta wersja focaccii z solą i rozmarynem. Najlepiej smakuje podana z oliwą z oliwek.
Przygotowanie
Food vector created by freepik - www.freepik.com