pixel
Browin Przepiśnik - Pizza neapolitańska z grilla gazowego

Pizza neapolitańska z grilla gazowego

Wypieki

2025-06-24 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Jeśli marzysz o prawdziwej pizzy w stylu neapolitańskim - z miękkim, elastycznym środkiem, puszystymi, napowietrzonymi rantami i delikatnie chrupiącym spodem - ten przepis jest dla Ciebie. Ciasto dojrzewa powoli w lodówce przez minimum 24 godziny (najlepiej 48), dzięki czemu zyskuje wyjątkową strukturę, aromat i smak. Idealnie sprawdzi się na grillu gazowym kamień do pizzy.

Przepis na pizzę neapolitańską z grilla gazowego

Przygotowanie:

  1. W bardzo zimnej wodzie rozpuść drożdże.
  2. Dodawaj 800 g mąki porcjami, mieszając ręką, aż znikną grudki. Przykryj i odstaw na minimum 4 godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Po 4 godzinach dodaj pozostałe 200 g mąki, sól oraz oliwę. Wymieszaj dokładnie.
  4. Przykryj ciasto i odstaw na 20 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilkukrotnie jak kopertę (składając na pół z kilku stron) i ponownie przykryj. Powtórz ten proces jeszcze 3 razy co 20 minut. Dzięki temu wzmacniasz siatkę glutenową i dobrze napowietrzasz ciasto.
  5. Podziel ciasto na 5-6 równych kulek. Przełóż do pojemników lub przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 48 godzin.
  6. Na około 2 godziny przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  7. Rozciągnij ciasto dłońmi, podsypując semoliną. 
  8. Na wierzchu rozłóż swoje ulubione dodatki - mogą to być sos pomidorowy, ser, wędliny, warzywa lub inne składniki według uznania.
  9. Ułóż pizzę na rozgrzanym kamieniu na grillu gazowym (temperatura kamienia powinna mieć około 300°C).
  10. Piecz aż brzegi się zarumienią, a spód będzie chrupiący. W tej temperaturze, pizza z grilla powinna być gotowa w ciągu 3-5 minut.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#pizza #pizzaDIY #grillgazowy #ciastopizza #przepisnapizze #pizzazgrilla #domowapizza