Browin Przepiśnik - Placki dyniowe

Placki dyniowe

Dania

2019-11-06 Drukuj przepis

Placki z dyni to danie idealne dla dzieci. Przygotowuje się je niezwykle łatwo -przepis przypomina ten, który wykorzystujemy do zrobienia placków ziemniaczanych. Pyszne placuszki z dyni, które Ci proponujemy nie rozpadają się i idealnie komponują z farszem z mięsa mielonego. Dlatego wyśmienicie sprawdzą się jako danie obiadowe. Placki dyniowe to szybki i prosty przepis na wytrawne danie, które pokochasz. Dzieci z pewnością docenią jego smak, wygląd i zapach, któremu trudno się oprzeć. 

Przepis na placki z dyni został skomponowany tak, aby nie wymagał użycia mleka. Dlatego jest on odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Placki dyniowe bez mleka to sprawdzone danie pełne witamin i wartościowych składników odżywczych. 

Korzystając z sezonu, postaw na dynię i wyczaruj z niej same pyszności, o jej zaletach przeczytasz w naszym artykule. Dzięki niemu dowiesz się, czemu warto mieć dynię w swojej kuchni. Kupiłeś dorodną dynię i nie wiesz, jak ją całą wykorzystać?!  wypróbuj także nasz przepis na dżem dyniowo-jabłkowy i przygotuj przetwory idealne na zimę. 

Przygotowanie:​

Zacznij od przygotowania farszu:

Używając grubych oczek tarki zetrzyj marchewkę oraz seler. Pora i cebulę pokrój na drobne kawałki. Na patelni, dodając łyżkę masła, podsmaż delikatnie cebulę (aby się tylko zeszkliła) i dołóż 2 łyżki oleju oraz mięso, które delikatnie także podsmaż. Następnie dodaj warzywa oraz przyprawy. Możesz podlać wszystko małą ilością wody (aby zmiękło, ale się nie przypaliło). Kiedy woda odparuje, a warzywa zmiękną, wciśnij czosnek oraz dołóż koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu spróbuj, aby skorygować smak.

Placki dyniowe


Czas na przygotowanie placków dyniowych:

Obraną ze skórki dynię zetrzyj używając grubych oczek tarki. Cebulę również zetrzyj, ale „na oczkach” drobnych. Pozostaw całość na 3-5 minut, a następnie odlej nadmiar powstałego płynu. Dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę. Całość wyrób łyżką – musi powstać gęsta masa. Na patelni rozgrzej olej i włóż na nią masę tak, aby powstał duży, grubawy (ok. 0,5 cm) placek. Kiedy placek dobrze zarumieni się od spodu, przewróć go szeroką łopatką, aby się nie uszkodził i przypiecz z drugiej strony. Po wyjęciu na talerz ułóż na połowie placka przygotowany, ciepły farsz (można posypać parmezanem „dla podbicia” smaku) i przykryj go drugą połową. Danie jest gotowe do podania.

Placki dyniowe


Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!

pomysł na dynie

placki z dyni

placuszki dyniowe

co zrobić z dyni



Newsletter