Przepis na ser a’la koryciński
Przygotowanie:
Do podgrzanego do 30°C mleka dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Wymieszaj i zostaw na 10 minut. Następnie podgrzej mleko do temperatury 37-38°C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 50-70 minut w celu wytworzenia zwartego skrzepu. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po ok. 5 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Pozostaw ser na 20-24 godziny. Odwracaj go co kilka godzin.
Uwaga:
Ser formuje się pod własnym ciężarem. Nie odciskaj go za pomocą prasy. Ser możesz włożyć do solanki na kilka godzin lub jeść świeży z ziołami. Na słodko też smakuje przepysznie.