Klasyczna wędzona szynka to smak, który uwielbia każdy! Jeśli dbasz o zdrowie swoje i bliskich, a także zależy Ci na tym, by na Twój talerz trafiały produkty bez ulepszaczy i sztucznych dodatków - przygotuj ją własnoręcznie. To naprawdę bardzo proste, a my z chęcią przeprowadzimy Cię przez cały proces!
Przepis na szynkę wędzoną
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę peklującą, mieszając wodę z saletrą, solą i cukrem.
Szynkę nastrzyknij w kilku miejscach częścią przygotowanej zalewy (ok. 60 ml na 1 kg mięsa). W pozostałej zalewie umieść mięso. Ważne, aby zalewa przykrywała mięso - jeśli 1 L wody nie wystarczy, dolej jej nieco więcej, pamiętając, aby proporcjonalnie zwiększyć także ilość soli.
Całość wstaw do lodówki i pozostaw na 10 dni.
Po tym czasie wyjmij szynkę i umieść ją w siatce wędliniarskiej - w tym celu najwygodniej będzie użyć aplikatora do siatek, który znacznie ułatwi ten proces.
Tak przygotowaną szynkę odłóż lub powieś w temperaturze pokojowej (do maks. 24⁰C), by obeschła. Do przyśpieszenia tego procesu możesz użyć wentylatora z zimnym powietrzem.
Gdy mięso będzie dobrze podsuszone, możesz przystąpić do wędzenia. Wykorzystaj zrębki dedykowane do wieprzowiny.
Do wędzenia w wędzarni balkonowej wsyp dwie garstki zrębków (ok. 50 ml). Jeśli uzyskany przy tej ilości kolor szynki nie usatysfakcjonuje Cię, zawsze możesz zrębków dołożyć - pamiętaj jednak, że ich zbyt duża ilość może zakwasić mięso.
Szynkę wędź ok. godziny w temperaturze do 60-70⁰C.
Następnie sparz szynkę, wkładając ją do wody o temperaturze 75⁰C i utrzymuj tę temperaturę do momentu uzyskania w środku szynki temperatury 68⁰C. Do mierzenia temperatury użyj termometru ze szpikulcem.
Kiedy wspomniana temperatura wewnątrz mięsa zostanie osiągnięta, możesz przenieś szynkę na 15 minut do zimnej wody, dzięki czemu pory zostaną zamknięte, a szynka będzie soczysta.