pixel
Browin Przepiśnik - Baleron wędzony

Baleron wędzony

Mięso i wędliny

2025-12-12 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Baleron to jedna z tych wędlin, które od lat nie wychodzą z mody. Karkówka doskonale chłonie przyprawy, a długie, powolne wędzenie nadaje jej miękką, sprężystą strukturę i głęboki smak. To przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno u osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem. To świetny przepis dla osób, które szukają sprawdzonej, pewnej receptury na domowy baleron. Proste składniki, jasne proporcje i tradycyjna metoda przygotowania pozwalają uzyskać wspaniały smak, do którego chętnie się wraca.

Przepis na baleron wędzony

Przygotowanie:

  1. Karkówkę przełóż do pojemnika, który można szczelnie zamknąć.
  2. Natrzyj mięso peklosolą.
  3. Odstaw do lodówki na minimum 7 dni.
  4. Po peklowaniu załóż siatkę wędliniarską, zepnij i umieścić karkówkę na hakach wędzarniczych.
  5. Odstaw na minimum 24h do osuszenia.
  6. Przełóż do wędzarni. Temperatura wędzenia powinna wynosić 55°C. Wędź mięso do uzyskania odpowiedniej barwy - powinno to zająć ok. 3 godziny. Do wędzenia polecamy użyć zrębki olchowe.
  7. Uwędzony baleron parzymy w wodzie o temperaturze ~85 stopni, aż mięso osiągnie 68-74°C wewnątrz.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

baleron wędzony

karkówka wędzona

domowe wędzenie

wędliny domowe